Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Mayr, Franz Xaver

betekenis & definitie

(1875-1965), Oostenrijkse arts, ontwikkelde met zijn Mayr-kuur een dieetwijze op basis van de gedachte dat de meeste ziekten zijn af te leiden van darmaandoeningen. Tot dit doel schiep hij allereerst een speciale manier van diagnose stellen.

Hierbij wordt aan de toestand der lichaamsvochten, van huid en slijmvliezen, tong, vingernagels en haren bijzondere aandacht geschonken. Bij de staande patiënt worden halslengte, schouderbladafstand, schouderhoogte, borsten buikomvang gemeten, in'leggende houding de buikgrootte, dunne darm, lieshoogte gemeten (de z.g. Mayr-maten). Bij het staan wordt de houding beoordeeld en in 7 hoofdtypes ingedeeld. Hierbij sluiten de overige klinische onderzoekingen aan, waarbij vooral op de toestand van maag, lever en darm wordt gelet. De 7 houdingstypen zijn: normale houding, geefacht-houding, aanloophouding, eendenhouding, nonchalante houding, zeemanshouding, „drager van de grote trom”houding. Mayr beschouwt de laatste zes als uitwijkhoudingen van het lichaam die door darmbeschadiging bepaald zijn.

Dan pas onderzoekt hij de voorgeschiedenis van de patiënt. Daaruit volgt welke aandoeningen door een Mayr-kuur genezen kunnen worden.De behandeling begint met een theevasten dat van enkele dagen tot drie weken kan duren. Deze kuur wordt ondersteund door dagelijkse darmmassage door de buikwand heen. Dan wordt de kuur afgesloten met melk en oudbakken broodjes. Deze zijn in schijven gesneden en worden een voor een in de mond door kauwen goed vermengd met speeksel (het principe van het Fletcheren). Dan wordt uit een theelepel wat melk opgezogen en zorgvuldig verder vermengd met de gekauwde brei. De patiënt moet eerst weer leren zorgvuldig te eten. ’s Avonds krijgt hij thee, die lepel voor lepel genuttigd moet worden. Doel is darmreiniging en alleen diegene die onder toezicht van een in deze kuur geschoolde arts dieet- en eetfouten vermijdt, en de duur van het theevasten en de broodkuur goed heeft gekozen, kan op succes rekenen.

< >