Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Lijnzaad

betekenis & definitie

de sterk oliehoudende zaden van vlas (Linum usatissimum). Er zijn 2 soorten.

De gewone soort is een afvalprodukt van de vezelwinning en staat in kwaliteit achter bij het speciaal gekweekte consumptielijnzaad (bijv. linusit). Wordt in de natuurgeneeskunde inwendig en uitwendig veel toegepast. Kan als ongekookte schrootpap op dezelfde wijze als muesli worden aangemaakt. Ook kan men l. met warm water overgieten en even laten wellen. L. kan in plaats van lijnolie voor regeling van de darmwerking en als aansterkend middel regelmatig gebruikt worden. Kan ook gestrooid worden over het Kollath-ontbijt of over Bircher-muesli.

Kan als thee gedronken worden of als bijmengsel bij andere theesoorten dienen. De smakelijkste en de meeste in de natuurgeneeskunde gebruikte vorm is de soep van linusit afkooksel. Van 50 g (3 opgehoopte eetlepels) linusit en 1 l koud water in een hoge pan het afkooksel bereiden. Na het springen van de vliezen onder omroeren nog 7-10 min. laten koken. Daarna door een fijne zeef wrijven. Men krijgt dan ¾ l afkooksel dat koel bewaard moet worden. Voor de bereiding van de soep neemt men ⅛ l afkooksel en roert dat dooreen met ⅛ l magere melk.

Er moet zo lang geroerd worden tot de soep geen draden meer trekt. Verwarmen tot 37° (niet verhitten) en dan vóór iedere maaltijd opdrinken of oplepelen. In plaats van melk kan ook iedere soort fruit- of groentesap worden gebruikt voor het doorroeren. Deze pap is een uitstekend dieetmiddel dat de slijmhuid van de maag beschermt. Ze heeft een kramp-, pijn- en irritatie verminderende werking en gaat het braken tegen. Ze bevat hoogwaardige amino- en linolzuren. Ze kan bij galkoliek met succes als pijnstillend middel worden gebruikt.Uitwendig wordt l. als lijnzaadzakjes toegepast: men kookt het l. tot een dikke, olieachtige pap en vouwt deze op dezelfde wijze als bij de fenegriekpleister in een linnen doek, of men doet het zaad in een zakje en kookt het daarin even op. Op de pijnlijke, ontstoken plek leggen, afdekken met tussendoek en omwikkelen met een wollen doek. Na afkoeling vernieuwen.

< >