Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Kruska

betekenis & definitie

graanpapgerecht uit het Waerlanddieet uit tarwe, rogge, gerst en haver (tegenwoordig gierst). Haver en gerst moeten eerst gepeld worden.

Voor gedroogde vruchten worden meest rozijnen gebruikt. Men kan de ongeschrote vierkorenkruska gebruiken voor het bereiden van graanpap van Kollath om de eenzijdigheid van de tarwebasis te vermijden. Vers schroten en verwerken tot graanpap. Waerland’s kruska is geen verse graanpap meer, omdat ze gekookt wordt. Voor een bord pap neme men 5 eetlepels vierkorenkruska; deze malen en er een handvol rozijnen bij doen. Onder voortdurend roeren in 3 kopjes water 5-8 minuten laten koken.

Vlak voor het beëindigen van de kooktijd wat geraspte sinaasappel- of citroenschil toevoegen om de smaak te verbeteren. De k. nog minstens 2 uur warm houden om verder te weken (in hooikist o.i.d.). Moet dampend heet zijn wanneer hij er weer uit gehaald wordt. Wordt warm of afgekoeld gegeten. Koude k. kan gesneden worden als een koek. Smaakt voortreffelijk met melk, marmelade of geweekte zuidvruchten.

Rijk aan vitaminen, mineralen, caloriën en afvalstoffen, waardoor de darmwerking gestimuleerd wordt. Stoffen die gevoelig zijn voor warmte gaan, in tegenstelling tot verse graanpap, bij deze bereidingswijze verloren.

< >