Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Beenbreuk (fractuur)

betekenis & definitie

wanneer de grens van de veerkracht van het bot overschreden wordt door gewelddadige inwerking dan breekt het. Door bloeding en scheuren van weefsels vormt zich op de plaats van de breuk een pijnlijke zwelling.

Over het callus-weefsel wordt tussen de gebroken beenderdelen de nieuwe benige verbinding opgebouwd. Door een natuurlijk proces is het weer vergroeien van de twee stukken dus gewaarborgd, maar het been bevindt zich niet van nature in een stand, die borg staat voor een perfecte genezing. Het bevorderen van de natuurlijke genezing via callusvorming door voedingsstoffen en vitaminen toe te dienen en de bloedsomloop in het getroffen gebied te regelen is zinvol, maar het zou niet zinvol zijn de stand waarin het gebroken bot moet helen aan de natuur over te laten. Het zou dan aaneengroeien in een stand, die toevalligerwijs bepaald zou worden door het trekken van spieren en door de zwaartekracht; het gevolg zou zijn dat het been verkort, verdraaid of in een hoek vergroeit, hetgeen blijvende funktiestoornissen zou veroorzaken. De natuurlijke geneeskracht richt zich dus op het vastgroeien, maar heeft niet de mogelijkheid de juiste, doelmatige stand van de gebroken einden te bewerkstelligen. Wanneer men een ongunstige, verkeerde genezing voorkomen wil, moet men een ervaren vakman te hulp roepen, die de beenderen met hun gebroken uiteinde in de juiste positie kan brengen en ze in die stand kan vastzetten, tot de breuk door de natuurlijke geneeskracht geheeld is. Het is niet altijd eenvoudig de breuk op de juiste wijze te zetten, vooral niet wanneer de beide breukeinden sterk verschoven zijn ten opzichte van elkaar.

Het vastzetten gebeurt met behulp van gipsverbanden of met rekverbanden, wanneer men tegen het trekken van de spieren in moet gaan. Ook kan men de breukeinden operatief op hun plaats zetten en met zilveren pennen in de juiste stand houden. Wanneer de huid door scherpe botdelen verwond en doorboord is, spreekt men van een gecompliceerde breuk. In dat geval bestaat kans op wondinfectie met alle gevolgen van dien.Biochemie: om de genezing te ondersteunen Ferrum phosphoricum D6, Calcium phosphoricum D6, Kalium chloratum D6. Wanneer de breuk geheeld is, is het nodig door stelselmatige massage en bewegingsoefeningen de beweeglijkheid van de gewrichten en de spierkracht die door de gedwongen werkeloosheid geleden hebben, weer op peil te brengen.

< >