Belangrijke termen op het etiket:
- Appellation d’origine contrólée of aoc duidt op een betrouwbare opgave van de herkomst, maar alleen de naam van het chateau verwijst naar de kwaliteit, al is dat nog geen garantie.
- Vin délimité de qualité supérieure of vdqs, voor streken die iets karakteristieks hebben en op een zekere traditie kunnen bogen, maar ‘mindere’ wijnen voortbrengen.
- Vin de pays: inmiddels is de dynamische vin de pays eigenlijk de tweede klasse geworden (Jardin de la France, Comté Tolo- san, Comtés Rhodaniens en Vin de pays d'Oc). Blijft desondanks maar een land wijn.
Om esthetische redenen, of als u geen baccarat-karaf bezit, kiest u natuurlijk altijd een wijn met een stijlvol etiket. Een paar voorbeelden van de mooiste etiketten: Gros Plant du Pays Nantais (de enige Bretonse wijn, is weliswaar goedkoop, maar smaakt bijzonder goed bij oesters uit Oléron); Clos Gaens- broennel Willm 1971, 1976, 1983 of 1989 (Alsace Grand Cru); Chateau de la Tour (Clos-Vougeot); Nuits-Saint-Georges (een zeer edel etiket met een mooi wapen, 1949, 1961 of x969); Aloxe-Corton (ook een bourgogne met een voornaam wapen, 1959, 1978, 1979); Chateau de Lachaize (een brouilly van een heerlijk slot van markiezin de Roussy de Sales); Chateau Saint- Jean de Lavaud, Lalande-de-Pomerol, een etiket waaronder slechts 5000 flessen per j aar worden geproduceerd; enzovoort enzovoort. Al te bonte etiketten moeten worden vermeden. Mise en Bouteille au Chateau en het jaar zijn in elk geval twee belangrijke aanwijzingen. Als hij een médaille d’or of d’argent heeft, is dat ook een reden om hem een kans te geven.
Een beetje hulp
Het is niet goed om al te veel aanwijzingen te geven; daarvoor zijn er natuurlijk ook de boeken over wijn. Maar wijn moet men altijd zelf ontdekken, zo mogelijk ter plekke. Een wijnhandelaar kan u misschien vertellen dat de Chateau d’Yquem de koning van de likeurwijnen is, en misschien weet hij ook dat het de geliefkoosde wijn van veel koningen en presidenten was.
Of dat de Jasnières pas na vijftig jaar op zijn hoogtepunt is en dat hij voortreffelijk smaakt bij zeevruchten en bij geitenkaas. Misschien! Dat de Le Romanée-Conti ook Le Monarque wordt genoemd, en dat het een van de grootste wijnen ter wereld is, weet uw wijnhandelaar beslist, want dat kan men in veel boeken lezen. Maar dat zijn vroegere bezitter, prins de Conti, een zeer nauwe relatie had met markiezin de Pompa- dour, weet hij vast niet. Kan hij u vertellen in welk chateau uit de negentiende eeuw men de grootste verzameling plein-air- schilderkunst of hautelisses vindt? Of in welke wijnstreek u ook een brassende kuur in de warme bronnen kunt doen? In de volgende lijst vindt u een paar betrouwbare chateaus en andere demeures, waar u zich elegant kunt bedwelmen. Thuis kunt u natuurlijk ook deze wijnen aanbieden, want smaak blijft iets persoonlijks, juist die van u! Of verras uw gasten met uw zelf- ontdekte wijnen. Succes gegarandeerd!