De witte woede stelt zich terecht vragen rond arbeidsvreugde, prestatiedruk, verworven rechten omkadering en verloning. Van een andere orde is de vraag rond zorgverstrekking waarbij klankschalen een rol spelen: “Zijn de klankschalen bezit van de instelling of (bij voorkeur) van de zorgverstrekker?” Persoonlijke klankschalen hebben het voordeel van opgeladen te kunnen worden met eigen energie.
• Begin niet aan een klankschaalsessie indien je onvoldoende tijd kunt uittrekken, het is maar een kleine stap van een ‘verzorgingshuis’ naar ‘een zorgentehuis’!
• Inzake kwalitatieve nazorg is opvolging noodzakelijk. Iemand wordt rustig door het inzetten van zorg op maat. Wat gebeurt er dan? Wat is de volgende stap of valt alles weer in oude plooien?
• Vormingen die terzake verdieping en inzichten aanreiken zijn warm aanbevolen. Zorgverlening en comfortzorg vragen een belevingwereld die ernstig wordt genomen.
• “Wie zorgt voor de verzorger?” is een relevante vraag. Betrokkenheid binnen ‘emotionele arbeid’ verhoogt stressgevoeligheid waardoor ondersteuning van de zorgverstrekker nodig is. Wie relaxatie aanreikt mag niet vergeten zelf te relaxeren. Overleg met teamleden kan veel stress wegnemen, bijvoorbeeld door het onderling verstrekken van een klankschaalrelaxatie.
• Het bewust en rustig aanwezig zijn van de ontvanger van een relaxatie is even belangrijk als alle technieken en ‘doe’-aspecten samen. De ‘zijns’-kwaliteit van de verstrekker is even belangrijk.
Klankschaalrelaxatie wordt binnen de reguliere zorgverstrekking ernstig genomen. Het is fijn dat bij aangepaste mobilisatie- en contactbevorderende technieken eerder sprake is van genees’kunst’ dan van genees’kunde’. Comfortzorg en creativiteit versterken elkaar.
Gepubliceerd op 13-04-2024
zorgverstrekking
betekenis & definitie