worden onderscheiden in overdekte en openlucht-baden. Laatstgenoemde worden gewoonlijk aangelegd aan of nabij een natuurlijk water.
Eisch is de geleidelijk vanaf den oever toenemende diepte, een zuivere bodem (zand) en schoon, bij voorkeur eenigszins stroomend water. De bijbehoorende inrichtingen (kleedcellen, douche-ruimten, contrôlevertrekken en verdere dienstruimten) kunnen hetzij aan den oever, hetzij op drijvende vlotten worden ondergebracht; hetzelfde geldt voor springplanken, duiktorens e.d.
Tegenwoordig bestaat de neiging dergelijke z. uit te breiden tot „natuurbaden”, door de omgeving aantrekkelijk te maken door beplanting enz. en deze beschikbaar te stellen als lucht- en zonnebad. Is geen natuurlijk water beschikbaar, dan moet een bassin worden aangelegd, overeenkomende met dat van een overdekte inrichting.
Deze zijn voortgekomen uit den wensch ook bij slecht weer te kunnen baden en zwemmen. Zij bestaan uit een groote hal, welke verwarmd kan worden en waarin zich één of meerdere zwembassins bevinden (tegenwoordig worden deze hallen wel met beweegbare wanden en beweegbaar dak geconstrueerd, teneinde bij goed weer in de openlucht te kunnen zwemmen).
De maat van het bassin varieert gewoonlijk van 10 x 20 m tot 12 x 25 m, waarvan ⅓ à ⅖ ondiep (voor niet-zwemmers); in steden met meer dan 100 000 inwoners te rekenen op meerdere dergelijke bassins. Rondom het bassin loopt een perron, gewoonlijk liggen daaromheen de kleedcellen, welke van een buiten langs loopende gang bereikbaar zijn.
Er moet gezorgd worden voor een zorgvuldige scheiding van de ruimte, waarop mét schoenen geloopen mag worden, en die welke bestemd is zonder schoenen betreden te worden. De behandeling van het geheel dient uiterst hygiënisch te zijn (gevaar van overbrengen van infecties door het zwemwater): vloeren, wanden en bassin moeten geheel betegeld worden, het water moet regelmatig worden ververscht (en ontsmet), grondig gebruik van warme en koude douche en voetbaden (met zeep) vóór het zwemmen moet verplicht gesteld worden (dit eischt speciale douche- en waschruimte). v. Embden.