staat in het O. van Mexico, in het N. van het gelijknamige schiereiland; opp. 61 968 km2 (in 1984 vergroot met een deel van het territorium Quintana Roo), met ca. 400 000 inw. De kust is een lagunenkust met steppeachtige begroeiing, terwijl in het binnenland dichte bosschen voorkomen.
Het is een zacht golvend landschap, opgebouwd uit Miocene en Pliocene kalken, waarin karstverschijnselen voorkomen.Het dichtst bevolkt zijn de tamelijk droge streken in Y.; hier is de verbouw van sisalagave tot een monocultuur geworden. De verkoop van de sisalvezels (sisalhennep) is geheel afhankelijk van de vraag in de Ver. Staten, waar zij vnl. als bindgaren bij de oogstmachines worden gebruikt. De uitvoerhaven voor de sisalhennep is Progreso. De bevolking bestaat voor 42 % uit geciviliseerde Maya-Indianen, nakomelingen van het oude cultuurvolk. Groote tempelruïnes getuigen nog van deze oude cultuur; in de ruïnestad Chichen Itza werd een dgl. tempel door het Carnegie Institution herbouwd.
In het Z. deel van Y. (in Quintana Roo) leven in de schier ondoordringbare bosschen weinig ontwikkelde Indianen. In deze bosschen komt de boom Achras sapota voor, waarvan het melksap voor de kauwgom gebruikt wordt.
In de hoofdstad Mérida (met ca. 91000 inw. in 1930) zetelt een Kath. aartsbisschop. Y. heeft scheeps- en luchtverbinding met Veracruz; Mérida is een kruispunt van spoorwegen. Comijn.
Yucca (ook: Adamsnaald en bajonetboom), lelieachtige plant met boomvormigen groei uit Noord- en Midden-Amerika, waarvan sommige soorten → winterhard zijn en wel als tuinplant worden aangeplant, o.m. Y. filamentosa. Rietsema.