Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Walachije

betekenis & definitie

Landschap in Roemenië, tusschen Z. Karpaten en Donau; oppervlakte ca. 77 000 km2 met ca. 6 000 000 inwoners (1936), bijna allen Orthod. Roemenen. Voor de Karpaten strekt zich een gordel van Tertiair heuvelland uit, evenals de helling der Karpaten grootendeels beboscht; ten Z. en Z.O. daarvan ligt een uitgestrekte vlakte, gedeeltelijk met löss bedekt en arm aan wouden, in het O. (Baraganu en Buzau) zelfs het karakter van een steppe dragend.

W. wordt doorstroomd door een aantal linkerzijrivieren van den Donau, o.a.: Jiul, Aloeta, Argesu met Dambovita, Jalomita. Het klimaat is streng continentaal: groote verschillen tusschen zomer- en wintertemperatuur en geringe regenval. De middelen van bestaan zijn landbouw (maïs, tarwe, wijn), veeteelt, mijnbouw (petroleum en zout in het Tertiaire heuvelland), industrie (in het petroleumgebied en in Boekarest) en visscherij (langs den Donau). Door de Aloeta wordt W. verdeeld in Klein-W. in het W. (hoofdstad Craiova), en Groot-W. in het O. (hoofdstad Boekarest).

Een rij van steden ligt langs het heuvelland: Pitesti, Moreni, Campina, Ploesti en Buzau. In het bergland: Campulung en Sinaia. De voornaamste Donauhavens zijn: Turnu Severin, Calafat, Giurgewo, Calarasi en vnl. Braila.Vgl. verder ➝ Roemenië. Hoek.

Geschiedenis Het vorstendom W., dat in 1290 ontstond, werd in 1369 schatplichtig aan de Turken. Michael de Dappere (1593-1601) verdreef de Turken, doch werd vermoord. De geschiedenis van W. hangt nauw samen met die van ➝ Roemenië, met welk rijk het sedert 1859 vereenigd is.

Lit.: Buchan, Romania (1924). v. Son.

< >