van vleesch, visch, groenten en fruit geschiedt op verschillende wijzen. In de huishouding verduurzaamt men door pekel, door in te leggen in azijn of brandewijn, door toevoeging van veel suiker (jam), door koude, door broeien (zuurkool), door drogen, door in te koken in glazen of onder stollend vet te sluiten, terwijl men in den handel bovendien gebruik maakt van rook en preserveerende middelen, zooals salicylzuur en zwaveligzuur (namelijk bij het inslaan van klein fruit in vaten), en verder bij hooge warmte in blikken steriliseert. Een nieuwer procédé is het bewaren van fruitsap onder koolzuurdruk en na filtratie overbrengen in steriel gemaakte flesschen. Het vindt voor „zoete most” e.d. reeds tamelijk veel toepassing.
In het landbouwbedrijf verduurzaamt men in hoofdzaak door te drogen, door broeien en door toevoeging van zoutzuur (Finsche grasinkuiling). De economische beteekenis van het verduurzamen is voor den handel in levensmiddelen zeer groot, al moet erkend worden, dat in sommige bedrijfstakken nog plaats is voor een veel ruimere toepassing, onder meer van het bewaren bij lage temperatuur. Een andere wijze van v., waarvan het resultaat zeer kort van duur is, is het ➝ pasteuriseeren.Rietsema.