Ook wel: gewestelijk plan. Begrip. „Een streekplan wijst, voor zoover de belangen van het gebied waarover het zich uitstrekt, dat vorderen, de bestemming aan van in dat gebied gelegen gronden” (vgl. de Ned. Woningwet van 1901 en de in 1931 nieuw ingevoegde art. 45-50). Het is de ordening van het ruimtegebruik: een doelmatige en schoone coördinatie van de uitingen der menschelijke werkzaamheid, voorzoover deze zich uit in het benutten van den bodem, de lucht en het water. De objecten zijn velerlei: land-, spoor- en waterwegen, rivieren en kanalen, woningbouw en industrie, sportvelden en ontspanningsgelegenheden, vliegvelden, emplacementen, parkeerplaatsen en doeleinden van openbaar nut, waterwinning, natuurschoon, enz.
Alvorens tot deze ordening kan worden overgegaan, dient een uitgebreide voorstudie te worden verricht.Organisatie. In Nederland. De organisatie van een streekplan kan zijn wettelijk of niet-wettelijk. De wettelijke streekplanorganisatie berust op samenwerking van gemeenten op grond van bovengenoemd art. der Woningwet. Een wettelijk s. krijgt rechtskracht door vaststelling van de door samenwerkende gemeenten benoemde Streekplancommissie, gevolgd door de goedkeuring van het College van Gedeputeerde Staten. Een niet-wettelijk s. is een plan zonder rechtskracht. Het kan indirect rechtskracht verkrijgen, indien elk der in de streek gelegen gemeenten dat gedeelte van het plan, dat op haar grondgebied betrekking heeft, verwerkt in een volgens de voorschriften der Woningwet vast te stellen uitbreidingsplan.
De volgende wettelijke s. zijn vastgesteld of in voorbereiding: IJmond Noord; Oost-Noord-Brabant; Midden- en West-Noord-Brabant; Noord-Limburg; Midden-Limburg; Zuid-Limburg; Kust West-Zeeuwsch-Vlaanderen. Zie ook het art. ➝ Stedebouw.
Niet wettelijke s. zijn voor vsch. gebieden in voorbereiding of reeds gereed.
In België bestaat geen organisatie van streekplannen. Op grond van bestaande wetten en verordeningen kunnen wel wegenplannen in grooter verband worden vastgesteld, doch een afzonderlijke, zelfstandige regeling, zooals in Nederland, is er nog niet voor getroffen.
In Duitschland vooral, doch ook elders (Engeland en Amerika) is een dergelijke ordening reeds langer en met goed gevolg in voorbereiding of in werking. Froger.