(Fr.: Mariages espagnols), naam, gegeven aan twee reeksen huwelijken, gesloten tusschen de koningshuizen in Frankrijk en in Spanje, met het doel om beide landen dichter bij elkaar te brengen:
1° Die van Lodewijk XIII van Frankrijk met de infante Anna van Oostenrijk, en van Lodewijks zuster Elisabeth met den prins van Asturië, later Philips IV van Spanje (1615). Desondanks werden Frankrijk en Spanje als vijanden in den 30-jarigen oorlog gewikkeld.
2° Die van de Spaansche koningin, Isabella II, met haar neef Francisco de Asis, hertog van Cadiz, en van Isabella’s jongere zuster, Maria Fernanda Louisa, met Antoine van Orleans, hertog van Montpensier, vijfden zoon van den Franschen koning Louis-Philippe (1846). De S. H. werden naar den zin van Louis-Philippe gesloten tegen de politiek van Engeland, dat prins Leopold van Saksen-Coburg, neef van den Eng. prinsgemaal, als echtgenoot der Spaansche koningin gewenscht had. Engeland legde zich niet neer bij de nederlaag en zoo brachten de S. H. het einde der → Entente cordiale. Lousse.
Lit.: voor beide kwesties, een art. van L. Delavaud (in : La Grande Encycl., dl. XXIII. s.v. Mariage, X, Histoire). Alléén voor de laatste: G. Weill, L’éveil des nationalités et le mouvement, libéral, 1815-1848 (1930).