Naam, gewoonlijk gebruikt voor de theol. faculteit van de imiv. van Parijs. Oorspronkelijk huis, gesticht in 1257 door Robert de → Sorbon voor arme magistri en studenten der theologie te Parijs.
Daar werd ook les in deze wetenschap gegeven door theologen met grooten naam als → Willem van St. Amour, Hendrik van Gent e.a.
Allengs werden er ook betalende studenten opgenomen; het verblijf mocht, na voltooiing der philosophie, hoogstens tien aar duren. Ook studenten, die niet tot de S. behoorden, kwamen de lessen volgen; de meeste theologie-prof. der univ. werden lid van de S. en zoo werd deze op den duur feitelijk de theol. faculteit van de Parijsche univ., die ook in 'de S. haar vergaderingen hield.
Begunstigd door de pausen, bekend om de spreekwoordelijke gestrengheid van haar examens, kregen de magistri der S. een buitengewonen invloed; haar uitspraken op theol., moraal en zelfs politiek gebied genoten in heel de Kath. wereld het grootste gezag. Richelieu was een van haar grootste begunstigers en ligt in de kapel der S. begraven.
Tegen Protestantisme en Verlichting is de S. altijd een bolwerk van orthodoxie geweest, doch zij sloot zich aan bij het Gallicanisme en verloor daardoor veel van haar invloed. In 1792 ging ze door de Fransche Revolutie ten gronde; door Napoleon werd ze in 1808 hersteld.
Ze kwam echter niet meer tot haar vorig aanzien en werd 1882 opgeheven. Haar uitgebreid gebouwencomplex is 1884-’89 herbouwd en is thans in gebruik bij de Ecole des Hautes Etudes.De Petite Sorbonne, eveneens te Parijs door R. de Sorbon gesticht voor grammatica en letteren, kwam lang niet tot hetzelfde aanzien als haar zuster-instelling.
Lit. : De Boulay, Hist. d. l’Université de Paris (1665'73) ; Denifle, Chartularium Universitatis Paris. (1889’-97); Feret, La faculté de théol. de Paris et ses docteurs les plus célèbres (1894-1909). Gorris.