Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 14-10-2019

Sidon

betekenis & definitie

Een der oudste Phoenicische steden. Zou gebouwd zijn door Sidon, oudsten zoon van Canaan (Gen. 10.15).

Onder het protectoraat der pharao’s van de 18e en 19e dynastie was het de voornaamste Phoenicische stad. Ofschoon het aan Aser toegewezen werd (Jos.19.28), kon het nooit door de Israëlieten veroverd worden (Jos.9.7-8).

De Philistijnen versloegen de Sidonische vloot en veroverden de stad; de hegemonie over Phoenicië ging aan Tyrus over. Salmanassar III veroverde de stad, die aan Assyrië onderworpen bleef tot 726.

Een opstand werd door Assjoerachiddin bestraft met de deportatie der inwoners, die door kolonisten uit Chaldea en Soesiana vervangen werden. Pharao Hofra bracht S. weer onder Egypt. macht (580), echter niet voor langen tijd.

Ten gevolge van een opstand tegen het Perzische gezag werd de stad in 360 door Artaxerxes Ochus verbrand. Alexander de Groote veroverde S. zonder groote moeite (zie ➝ Tyrus), na diens dood was het afwisselend in de macht van Seleucieden en Ptolemeeën.

In den Romeinschen tijd was S. een soort republiek, totdat Augustus de stad bij het rijk inlijfde. Paulus stapte op reis naar Rome in S. aan boord.

Tijdens de Kruistochten was het afwisselend in de macht van de Mohammedanen en de Franken, die het in 1291 voorgoed verlieten. Verschillende pogingen in de 18e eeuw om de stad weer nieuw leven in te blazen mislukten; het werd overvleugeld door Aleppo en Beiroeth.

Thans behoort het onder den naam Saida tot de Republiek van den Libanon; ruim 11 000 inwoners. A. v. d. Born.

< >