Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 14-10-2019

Shorthornvee

betekenis & definitie

Het meest beroemde Engelsche vleeschrund. Meestal roodschimmels, maar ook roodgevlekt of geheel rood of wit.

Bezit een dikke huid, korten breeden kop, is zeer evenredig van bouw, bezit den typischen vleeschvorm, is breed en diep en kort op de beenen; vooral daar goed ontwikkeld, waar het meeste en beste vleesch zit. Levend gewicht van een gemeste koe 800-900 kg; is vroegrijp, snelgroeiend; bezit een hoog slachtgewicht; het vleesch is sterk doorregen met vet.

De melkproductie is vaak zeer gering. In de latere jaren is vooral door de gewone fokkers gestreefd naar meer melkproductie met behoud van een vrij goede vleeschproductie (de zgn. dairy Shorthorns).

De melk-productic is dan ong. 3000 kg. De Shorthorns eischen een goede verpleging en goede weiden; zijn zeer sterk verspreid over Amerika en de Eng. kolonies en ook in Europa geïmporteerd, o.a. in Duitschland en België; in Ned. ook, omstreeks 1860-’70, maar deze fokkerij is op een mislukking uitgeloopen.Het ras is ontstaan in het begin der 18e e. uit kruising van meerdere rassen, maar is vooral onder invloed van de bekende fokkers gebr. Colling, die zeer enge inteelt toepasten, tot zijn volmaaktheid gekomen. Verheij.

< >