Dient om de bovenlaag van den grond los te houden en onkruiden te vernietigen. Een noodzakelijke voorwaarde om s. te kunnen toepassen is rijenzaai.
Behalve met diverse handgereedschappen (➝ Hakken), kan ook machinaal geschoffeld worden, wat veel tijd bespaart. De schoffelmachine of het schoffeltuig bestaat uit een raam rustend op 2, 3 of 4 wielen.
In dat raam zijn de schoffels, die eenzijdig als een ploegschaar, maar meest tweezijdig als schoffels werken, zoo bevestigd, dat zij overeenkomstig de rijenwijdte der gewassen gesteld kunnen worden. De schoffels moeten in en uit het werk gesteld en onder het werk met behulp van een stuurinrichting (bij de Dijkveld Stol een zgn. autostuur; daardoor door één man te bedienen) zijdelings heen en weer bewogen kunnen worden.
Zijn de schoffels alle aan een verschuifbaar raam vast verbonden, dan is de diepgang van alle gelijk en is de machine alleen op effen terreinen te gebruiken. Door de schoffels scharnierend aan het raam te bevestigen kunnen zij onafhankelijk van elkaar de oneffenheden van den grond volgen en blijft de diepgang van alle schoffels dezelfde.
Door toepassing van het zgn. parallelogramsysteem, zooals o.a. bij de Lipsia, wordt tevens (met behulp van twee loopgewichten) bereikt, dat de hoek, dien de schoffels met den grond maken, steeds voor alle schoffels gelijk blijft. Door verwisseling van schoffels kan men de schoffelmachine ook geschikt maken voor het aanaarden, dichtdekken, plantgat maken, enz.
Loofbeschermers, d.w.z. ronde schijven naast de schoffels aangebracht, verhinderen het dichtdekken der jonge planten met den lossen grond. De schoffelploeg of paardehak is een soort ploeg, voorzien van een drietal schoffels, waarmede niet meer dan twee rijen bewerkt kunnen worden.
In lichte constructie en dan meest voor slechts één rij kan deze ook als handschoffelmachine gebruikt worden.Dewez.