Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 02-10-2019

Reukstoffen

betekenis & definitie

Enkelvoudige reukstoffen zijn chemische verbindingen, behoorende tot vsch. klassen der ➝ organische chemie (koolwaterstoffen, alcoholen, aldehyden, ketonen, ethers, esters, lactonen), die om hun geur bereid worden hetzij door isolatie van of synthese uit bestanddeelen van etherische oliën, hetzij uit grondstoffen, afkomstig van teer of petroleum. Ten deele zijn zij geheel gelijk aan de in de natuurlijke etherische olie voorkomende r., ten deele zijn zij daarvan totaal verschillend (kunst-muskus).

Sommige worden gefabriceerd in hoeveelheden van duizenden kg (terpineol voor de zeepindustrie), andere in hoeveelheden van eenige honderden grammen (alifatische aldehyden). Vele r. worden in uiterst geringe hoeveelheden nog door ons waargenomen; zoo zou één druppel jonon (verwant aan de r. der viooltjes) voldoende zijn om een half millioen m3 lucht duidelijk te parfumeeren.

Het is aan Ruzocka gelukt de r. van de muskus synthetisch te bereiden. Deze is zoo krachtig van geur, dat voor een zakdoekparfum 1 g op 100 1 parfum voldoende is.

De kunstmatige r. hebben de etherische bloesemoliën niet verdrongen, integendeel de vraag daarnaar is toegenomen, omdat deze in de » parfumerieën niet gemist kunnen worden.Over het verband tusschen de chemische samenstelling van een r. en haar geur is nog weinig bekend; de geur wordt bepaald door de aanwezigheid van geurgevende (odorophore) groepen (bijv. de aldehydegroep), waarbij geconstateerd is, dat veranderingen in de chemische eigenschappen van deze groepen parallel loopen met veranderingen in den geur van de reukstof.

Voor samengestelde reukstoffen, zie ➝ Parfumerieën.

Lit. : A. Wagner, Die Riechstoffe und ihre Derivate (4 dln. 1929-’31); R. Sornel, Le technique Industriel des Parfums Synthetiques (1923); G. Cohn, Die Riechstoffe (21924); R. Knoll en A. Wagner, Synthetische und ïsolierte Riechstoffe (21928).

Prins.

< >