Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 02-10-2019

Populier

betekenis & definitie

of esp, boom van het geslacht Populus, fam. der Salicaceeën. Hiervan zijn vsch. soorten in onze streken inheemsch of ingevoerd, o.a. de volgende: P. tremula (L.), ratelpopulier; deze heeft kleine bladeren met lange platte stelen, 2-huizige bloemen in katjes, die reeds in Maart bloeien.

De ratelpopulier is een lichthoutsoort, stelt weinig eischen aan den grond, doch wordt ook geen groote boom; graag vormt hij wortelbroed. Voor de houtteelt van geen belang.

De gewone abeel, P. Alba (L.), is afkomstig uit Z.-Europa.

De bladeren zijn aan de onderzijde sterk behaard, evenals de bladstelen en de twijgen. Er komen twee soorten bladeren voor, groote handvormige aan de eindscheuten en kleine, langwerpige aan de zijscheuten.

De bloeiwijze is ongeveer als bij de P. tremula. Evenals deze stelt de abeel weinig eischen aan den bodem.

Hij heeft veel licht noodig. Veelvuldig in parken.

Voor de houtteelt is de waarde gering.

De Italiaansche p., P. nigra (L.) var. fastigiata V.S., afkomstig uit Z.O.-Europa, heeft door zijn steil opgaande takken een pyramidaal voorkomen.

Vaak voorkomend in parken en op kerkhoven. Voor de houtteelt van geringe waarde.

De zwarte p., P. nigra (L.), is de meest waardevolle van de inheemsche soorten. De bladeren zijn ong. ruitvormig, met lange platte stelen.

De bloeiwijze is ongeveer gelijk aan die der andere populieren. Aan den bodem stelt hij vrij hooge eischen van vruchtbaarheid.

Daar het hout zeer bruikbaar en de stamvorm goed is, werd hij langs wegen, dijken, waterloopen en in boschvorm aangeplant. Voor dit doel is hij echter in sterke mate verdrongen door den Canadapopulier, P. canadensis (Mönch), afkomstig uit N.-Amerika en in de 18e eeuw in onze streken ingevoerd.

De groei van deze soort is sneller dan van de inheemsche populieren; de stamvorm is recht, zoodat de boom zeer geschikt is voor de houtteelt. Er komen vsch. vormen voor, bijna alle zijn kruisingen, veelal met de P. nigra.

Enkele vormen worden veelvuldig door kanker aangetast; dan is de waarde voor de houtteelt gering.

Sommige streken, zooals de Meierij van Noord-Brabant en het dal van de Maas met haar zijrivieren in Limburg, zijn bekend om de canada-teelt.

Het zeer lichte en zachte hout wordt gebruikt voor de fabricage van lucifers en klompen, voor triplex, voor kisten en soms voor bouwhout. De kleur is geelwit.

Sprangers.

< >