Figuurlijk gebruikt voor hetgeen van de (druk)pers komt, vooral voor het dagbladwezen (→ Courant; → Dagbladpers). In dezen zin is de p. een der belangwekkendste geestelijke verschijnselen van den modernen tijd en vormt met de veel jongere film en radio wel het machtigste middel om de → openbare meening te vormen en te leiden. De p. heeft een dubbele taak: den lezer over de gebeurtenissen in de wereld in te lichten (de berichtgeving), en het plaatsen der gebeurtenissen in het kader van de wereldbeschouwing van het berichtgevende orgaan. De berichtendienst brengt de p. door haar redacteurs, verslaggevers en correspondenten in binnenen buitenland, en door → persbureaux.
Haar taak als voorlichtster en vormster der openbare meening vervult zij door artikelen en beschouwingen; en heel vaak ook door de selectie uit de berichten of door een kort commentaar daarop. De geweldige geestelijke macht der p. vloeit juist voort uit het feit, dat zij dag in dag uit, soms meermalen per dag, het geheele wereldgebeuren in het kader eener wereldbeschouwing plaatst en beoordeelt. De lezer, die voortdurend uit een bepaalden hoek inen voorgelicht wordt, gaat denken en voelen als het blad, hetwelk zijn dagelijksch, geestelijk voedsel is. Vandaar dat alle geestelijke stroomingen haar eigen organen hebben tot vorming van eigen volgelingen en tot propaganda.Uit deze principieele gedachten volgt rechtstreeks, dat er in feite geen werkelijk neutrale p., d.w.z. een p., welke zuiver en alleen berichtgeving zou brengen, kan bestaan; wijl geen denkende mensch onzijdig en onverschillig tegenover het wereldgebeuren en de groote geestelijke verschijnselen kan staan. Elke journalist ziet hetgeen zich in de wereld afspeelt in het licht van zijn geloof en zijn -wijsbegeerte. De geestelijke macht van de p., welke aanvankelijk door velen, ook door de Katholieken, niet voldoende begrepen werd, wordt in den jongsten tijd op haar juiste waarde geschat. In landen, waar dictatuur heerscht, wordt zelfs de geheele p. „gelijkgeschakeld”, d.w.z. er mag in de bladen slechts één wereldbeschouwing en opvatting, die van den dictator, tot uiting komen.
Hoe innig de Kath. Kerk van de beteekenis der p. voor de geestelijke vorming en het religieuze leven der geloovigen overtuigd is, blijkt uit de tallooze woorden en uitspraken van pausen en bisschoppen, die niet nalaten voortdurend op den zwaren plicht te wijzen om de Kath. p. op alle manieren te steunen als één der doeltreffendste middelen om het geloof te behouden en te verbreiden. Gelijk ook de anti-Kath. en anti-godsdienstige machten een voortdurende propaganda voor haar p. voeren en geen offers schuwen om deze tot het hoogste peil op te voeren. Vgl. nog → Courant; Dagbladpers; Drukperswetgeving; Journalistiek; Advertentie; Feuilleton.
Lit.: Zie → Journalistiek. Oostendorp.