Een paedagogisch-practisch berekend stelsel voor het indeelen van het boekenfonds van Openb. Bibliotheken en voor het opstellen van de vsch. soorten lectuur in de boekenkasten. Het werd uitgevonden en voor het eerst in toepassing gebracht door J. Baers, bestuurder van het Alg.
Secr. voor Kath. Boekerijen. Het p. p. gaat uit van het standpunt, dat de bibliothecaris niet hoofdzakelijk boekuitdeeler moet zijn, maar veeleer opvoeder. Geplaatst vóór zijn lezers, moet al zijn aandacht kunnen geconcentreerd op het aanpassingswerk van zijn paedagogisch materiaal (de boeken) aan ieder van zijn lezers in concreto; terwijl alle materieel zoeken naar de gewenschte soort lectuur wordt vermeden, dankzij een voorafgegane indeeling van het boekenfonds.
Deze indeeling is berekend op de voornaamste centra van belangstelling bij het publiek, terwijl ze tevens rekening houdt met het litterair genre, het moreel gehalte der boeken, en, eventueel, met de hiervoor vereischte leeskracht bij kinderen.Ook wordt het fonds ingedeeld in 18 paedagogische groepen; in elk dezer groepen worden de boeken in decrescendo-rangorde geschikt naar het centimeterhoogteformaat. De plaatsingsnummers loopen van 1 000 tot 10 000; elk der 18 groepen, die resp. bij den aanvang 500 nummers in beslag neemt, kan desnoods worden uitgezet door toevoeging van 5 000 nummers voor elke groep.
Dankzij de bemoeiing van het A. S. K. B. werden in Vlaanderen ca. 700 a 800 bibliotheekcatalogen op grond van het p. p. ingedeeld en genummerd; ook is het p. p. thans uitgegroeid tot een practisch eenheidssysteem, dat bij ong. 3/4 der Vlaamsche bibliotheken toepassing werd gebracht.
Lit.: J. Baers, Het P. P. (1936). J. Baers.