(Lat. oblatus = opgedragen, nl. aan God),
1° Jeugdige kinderen, door ouders of voogden ter opname in de Orde aan een klooster toevertrouwd. Reeds eerder bekend, bloeide het instituut vooral onder den Benedictijner regel (cap. 69), tot het in de 11e eeuw door Hirsau werd verboden en daarna langzaam uitstierf.
2° Volwassenen, die zichzelf en hun goederen onder bepaalde verplichtingen aan een klooster schonken tegen zekere geestelijke en tijdelijke voordeelen, waarbij de belofte van gehoorzaamheid van beide zijden ontbonden kon worden. Zij verdwenen in de latere M.E. In de 19e eeuw verschijnen de o. opnieuw, hetzij als Reguliere o. (zie sub 3°), hetzij als wereldlijke o., door oblatie en geestelijke oefeningen aan een bepaald klooster verbonden, welke Leo XIII aan Derde-Ordelingen gelijkstelde.
3° Reguliere genootschappen. De bekendste zijn:
Oblaten van den H. Franciscus van Sales, van Annecy, in 1837 door abbé Mermier te Annecy gesticht: volksmissie, seminaries, missie.
Oblaten van den H. Franciscus van Sales, van Troyes, in 1875 gesticht door Louis Alex. Brisson, in 1897 door Rome erkend: zielzorg, onderwijs, missie. Huizen in Ned. te Tilburg en Nijmegen.
O. van de Onbevlekte Maagd Maria (O.M.I.) als Missionnaires de Provence door Ch. E. de Mazenod te Aix (1816) gesticht. Oorspronkelijk volksmissionarissen, later uitgegroeid tot belangrijke missie-orde onder de heidenen. Telt thans 20 provincies en 17 missiegebieden. De Ned.-Belg. provincie heeft haar hoofdhuizen te Anderlecht-Brussel en te Houthem (Limb.); de Duitsche heeft een missiecollege te Valkenburg (Limb.).
Oblaten van O. L. Vrouw Hemelvaart van Parijs. Hoofdhuis voor België te Froyennes. Missiën in Bulgarije, Joego-Slavië, Roemenië en Turkije. Zie ➝ Assumptionistinnen.
Verder zijn er talrijke vrouwelijke Oblaten van den H. Benedictus (zusters; niet te verwarren met de moniales der Tweede Orde, ➝ Benedictinessen) in vsch. landen onder bisschoppen werkzaam, vooral bij opvoeding, onderwijs en jeugdwerk, zoo in België:
Oblaten van St. Benedictus of Zusters van Barmhartigheid der H.H. Harten, te Heverlee bij Leuven, gesticht in 1893 voor de verzorging van weezen; de Oblaten van Lophem, gesticht in 1921 voor de Belgische Kongo-missie. Ook in Nederland werkzaam zijn de Oblaten van Christus-Koning te Schotenhof. Deze organisatie van vrouwel. lekenapostelen wijdt zich voor het leven aan het zielenwerk. Ze is opgericht in 1927 door dom Constantinus M.
Bosschaerts O.S.B. en verbonden aan de priorij Regina-Pacis te Schotenhof bij Antwerpen (Benedictinessen der Benedictijner congregatie van S. Mariae Montis Oliveti), en opgenomen in de eeuwenoude en door de Kerk goedgekeurde instelling der O. Deze O. verrichten in de wereld (terwijl de band met het klooster blijft bestaan) de meest verschillende soorten van werkzaamheid en passen zich aan aan de moderne en religieuze nooden van onzen tijd. Vlg. ➝ Olivetanen.