Onderdeel van de psychotechniek, dat zich bezighoudt met het opstellen van de regelen voor arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden, welke zooveel mogelijk dienen te worden aangepast aan de psycho-physische wetmatigheden. Hieruit blijkt, dat zij bij nadere toepassing hoofdzakelijk aansluit op de gegevens verkregen in de algemeene psychologie, in tegenstelling met de subjects-psychotechniek, welke meer op de differentieele psychologie is georiënteerd.
Tot heden toe heeft de o. zich bewogen op het gebied van de bedrijfshuishoudkunde en zoover de arbeidsvoorwaarden van psychologische zijden zijn bestudeerd, strekken haar bemoeiingen zich vooral uit op het gebied van de werktijd-indeeling en de opleidingsmethoden, terwijl in de reclame een geheel nieuw terrein is ontstaan. Vooral de Amerik. adverteerders houden, voorgegaan door hun deskundigen, zich speciaal met deze vraagstukken bezig en houden bij de samenstelling van hun reclamecampagne terdege rekening met de algemeen geldende psychische normen.
De onderzoekingen over het geheugen, de opmerkzaamheid, de waarneming en de associatie hebben tot het opstellen van positieve regels geleid.Lit.: F. Giese, Meth. der Wirtsch.-psychologie (1927); A. J. Snow, Psychology of Business Relations (1925); H. C. Link, The new psychology of selling and advertising (1932).