Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 14-11-2019

Moutwijn

betekenis & definitie

Alcoholische drank, door gisting en distillatie uit granen gewonnen. Alcoholsterkte 46 %.

Het graanbeslag, waaraan de aanzetgist wordt toegevoegd, bestaat uit gelijke deelen mout, rogge en maïs. Na beëindiging der vergistingsperiode wordt de gevormde gist afgeschept en het uitgegiste beslag aan een enkelvoudige distillatie onderworpen in koperen ketels, met open vuur of opgesloten stoom verhit.

Het nu gewonnen alcoholproduct, ruwnat, met een alcoholsterkte van 10 a 11 %, wordt eveneens gedistilleerd (2e distillatie) en heet dan enkelnat; alcoholsterkte 22 %. Ten slotte wordt ook dit enkelnat aan een distillatie (3e distillatie) onderworpen met als eindproduct moutwijn.

Het ketelresidu der eerste afstoking, spoeling genaamd, wordt als veevoeder verkocht.De wijze van vergisten en distilleeren geven aan den moutwijn een speciaal aroma van bijzonder karakter. Door een enkelvoudige distillatie (4e distillatie) van moutwijn met aromatische ingrediënten wordt door den distillateur de Schiedamsche jenever bereid. Sedert eeuwen is Schiedam de stad, welke in hare branderijen den moutwijn stookt. In 1927 produceerde Schiedam 98 045 hl ad 50 %, in 1938 23 601 hl ad 60 %. Een door het gemeentebestuur gewaarmerkt etiket waarborgt de echtheid der Schiedamsche jenever (= moutwijnjenever). Kramers.

Lit.: Coen Kramers Thz., De Schiedamsche Branderij.

< >