Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Mohammedaansche feesten

betekenis & definitie

De Mohamm. plichtenleer schrijft de viering van slechts twee feestdagen voor, het zgn. kleine feest op 1 Sjawwal, waarmee de beëindiging van de vasten gevierd wordt (→ Lebaran), en het groote feest op 10 Dzoe’l Hidzjdzja, het offerfeest, dat deel uitmaakt van het Hadzjdzj-ritueel, doch dat volgens de wet overal elders ter wereld eveneens gevierd dient te worden. Voor deze dagen schrijft de wet een bijz. godsdienstoefening voor. In de practijk is het kleine feest veel belangrijker dan het groote.

Op 10 Moeharram viert de Sji'ietische wereld het → Hasan-Hoesainfeest, ter herinnering aan den roemrijken dood van Hoesain in den slag bij → Kerbela (680); buiten de Sji'ietische gemeenschap houden zich de Mohammedanen dien dag aan de Asjoera-vasten, doch vermenging van het een en het ander heeft plaats gevonden. Wie den laatsten Woensdag van de maand Safar heelhuids doorstaat, zal het heele volgende jaar volgens het volksgeloof gespaard blijven; sommigen brengen dien dag door in gebed, anderen in feeststemming. Op 12 Rabi al awwal valt het Maulid-feest (→ Moeloed), de dag, waarop Mohammed geboren en gestorven zou zijn, en dien men viert met de voordracht van maulid’s (litanieachtige levensgeschiedenis van Mohammed).

De nacht van 26 op 27 Radzjab is de hemelvaartsnacht, de nacht, waarin Mohammed in gezelschap van Dzji-brail (Gabriel) Jerusalem en den hemel bezocht zou hebben, en dien men viert met de voordracht van het hemelvaartsverhaal. Op 21, 23, 25, 27 of 29 Ramadan ten slotte valt de nacht van het goddelijk raadsbesluit, waarin men de nederdaling der openbaring, die God door Mohammed gegeven heeft, herdenkt. Berg.

< >