Voor anatomie en physiologie zie men het art. →Gehoororgaan.
Ziekten
1° Catarrh van de Eustachiaansche buis, acuut of chronisch. Oorzaken van de acute catarrh: verkoudheid, mazelen, influenza, roodvonk, enz., aanwezigheid van adenoïde vegetaties in neuskeelholte, verkeerd snuiten, opsnuiven van water, enz. De chronische catarrh ontstaat uit de acute en wordt onderhouden door een chronische slijmvliesontsteking van den neus, adenoïde vegetaties, enz. Er bevindt zich meestal wat sereus vocht in de trommelholte, terwijl het trommelvlies ingetrokken is. Symptomen: doofheid, oorsuizen, soms gespannen gevoel of pijn in het oor.
2° Middenoorontsteking. Men onderscheidt een acute of chronische catarrhale ontsteking en een acute of chronische etterige ontsteking. Vaak gaat de eerste in de tweede over. Oorzaken als bij 1°. Ook kan middenoorontsteking ontstaan vanuit de gehoorgang door een verwonding van het trommelvlies ten gevolge van een klap op het oor, of verwonding door een scherp voorwerp, enz.; verder wanneer door het binnendringen van water in het oor (zwemmen) door een oude perforatieopening een infectie ontstaat. Symptomen: oorpijn, koorts, soms oorsuizen en duizeligheid. In het begin is het trommelvlies rood, later als er een perforatie is ontstaan, komt er slijm of etter uit het oor.
Complicaties bij acute middenoorontsteking: overgaan van de ontsteking naar het binnenoor (labyrinthitis); idem naar het mastoid (mastoiditis); aandoening van de hersenvliezen (extraduraalabces, meningitis); hersenabces; aandoening van de sinus (trombose of phlebitis). Complicaties bij chronische middenoorontsteking: cholesteatoomvorming, een aandoening, waarbij witte vellen van doode epitheelcellen ontstaan, waarbij druk op de omgeving van het middenoor wordt uitgeoefend met als gevolg aandoening der diepere deelen; verlamming van de aangezichtszenuw; mastoiditis; hersenabces; meningitis.
Operatie. Bij de acute mastoiditis wordt de operatie volgens Schwarze gedaan; bij de chronische aandoeningen radicaaloperatie, bestaande uit mastoidoperatie, verwijdering van de gehoorbeentjes en het trommelvlies, wegneming van den achtersten gehoorgangswand. In bijz. gevallen kan een zgn. conservatieve radicaaloperatie worden verricht; hierbij blijven trommelvlies en gehoorbeentjes behouden. Het hersenabces, de meningitis en de aandoening van de sinus eischen een bijz. behandeling.
3° Bloeding in de trommelholte, kan ontstaan door stoot of val, soms door verwonding van het trommelvlies vanuit de gehoorgang, door bloedziekten. Verschijnselen: doofheid, oorsuizen, eventueel later oor-ettering.
Nelissen.