(scheik.), ook mijngas of moerasgas, is de eenvoudigste verzadigde koolwaterstof; formule CH4. Het smelt bij —186°, kookt bij —166,3°C en heeft bij —164° een specifiek gewicht van 0,415. M. komt als zoodanig veelvuldig in de natuur voor.
Door langzame droge distillatie van steenkolen vormt het zich in de steenkoolmijnen en daarom komt het ook in lichtgas voor. Omdat m. met lucht gemengd, door ontsteking tot ontploffing kan worden gebracht, is het oorzaak van vele mijnontploffingen (→ Gasexplosies). Gemengd met andere koolwaterstoffen, ontsnapt het in groote hoeveelheden bij de petroleumbronnen.
Door rotting van plantenafval buiten toetreding van de lucht wordt eveneens m. gevormd, dat als moerasgas uit modderige slooten en poelen opborrelt. Het in Ned. voorkomende brongas bestaat voor een groot deel uit deze verbinding. Hoogeveen.Methaangisting. Methaan wordt biologisch voortgebracht door de anaërobe vergisting van zeer verscheiden organische producten. De methaanbacteriën komen meestal in staafvorm voor, alhoewel sarcinas ook aangetroffen worden. Deze gistingen verwekken het moerasgas en worden technisch toegepast voor het mineraliseeren van afvalwater. Het bij deze laatstgenoemde processen ontstane gas wordt dikwijls voor industrieele doeleinden gebruikt. Frateur.