Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Melkhygiëne

betekenis & definitie

Het complex van maatregelen, welke ten doel hebben melk zoodanig te winnen en te distribueeren, dat zij als voedingsmiddel voor menschelijk gebruik zooveel mogelijk haar natuurlijke eigenschappen behoudt en geen gevaar oplevert voor de gezondheid. De omstandigheden, waaronder melk wordt gewonnen, bewaard en gedistribueerd, zijn uit hygiënisch oogpunt niet altijd ideaal. Door onderwijs en voorlichting tracht men den boer vrijwillig er toe te brengen om de melk hygiënisch te winnen.

In verschillende provincies zijn voor dit doel door de landbouworganisaties opgericht Commissies voor stalverbetering en verbetering der melkwinning of melkcontrôle-stations, die zeer nuttig werken (betere stalinrichting en -gebruik; opleiding van zgn. voormelkers, houden van melkcursussen met daaraan verbonden melkexamens; bevordering van de betaling der melk naar kwaliteit; opleiding van stalcontroleurs; bestrijding van veeziekten). Dit werk staat in Ned. onder toezicht van den rijkszuivel- of veeteeltconsulent. Daarnaast werken de bepalingen van het zgn.

Melkbesluit meer als dwangmiddelen om vervalschingen tegen te gaan en de kwaliteit te bevorderen ten behoeve van den consument. Aan de keuringsdiensten voor waren is de uitvoering hiervan opgedragen. ➝ Melkonderzoek. Verheij.

< >