Bijbelsche naam van een stad, ten Z. van Hesbon in het ➝ Overjordaansche gelegen. Toegekend aan den stam Ruben, viel M. later den Moabieten (vermelding op den ➝ Mesasteen), ten slotte den Nabateeën in handen. Joannes Hyrcanus (135-104) lijfde M. bij Juda in.
In de 4e eeuw werd de stad voor het Christendom gewonnen, maar verviel spoedig daarna. Thans Madaba, een vindplaats van uitgestrekte ruïnen uit heidenschen en Christelijken tijd. Sinds de bezetting door de Turken van Kerak zijn vele Christenen in M. gaan wonen.
Er is ook een Latijnsche missie. Zeer belangrijk voor de topographie van Palestina is een mozaïek, in 1896 ontdekt op den vloer van een oude Grieksch-Orthodoxe kerk. Het dateert waarsch. uit de 6e eeuw na Chr., van een monnik Salamanios, en is met het 9e segment van de Tabula Peutingeriana of wereldkaart van Castorius, de oudst-bekende kaart van Palestina.
Oorspr. ook Syrië, den Sinaï, en Beneden-Egypte omvattend, is het mozaïek bij de ontdekking zoo geschonden, dat alleen het Zuidelijk gedeelte der kaart bewaard bleef.Uitg.: H. Guthe, Die Mosaikkarte von Medeba (1906).
Lit.: M. J. Lagrange, in de Revue biblique (jg. 1897, 165-184 en 450-458).
A. v. d. Born.