Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Marot

betekenis & definitie

1° Clément, Fransch dichter, die op voortreffelijke wijze de poëzie der middeleeuwen afsluit en die der Renaissance aankondigt. * Ca. 1495 te Cahors, ✝ 12 Sept. 1544 te Turijn. Gejaagd leven, vol strijd en verweer, beschermd door machtige Prot. geloofsgenooten. Zijn eerste werk, Le Temple de Cupido (1515), door Le Roman de la Rosé beïnvloed, is een allegorisch gedicht naar middeleeuwschen trant.

Hij schreef verder Epigrammes, Ballades et Etrennes, benevens officieele stukken, als Chants royaux, Chants nuptiaux, cantiques, enz. Het merkwaardigste is hij in zijn elegieën en rondeaux. Vertaalde ook psalmen en Ovidius’ Metamorphosen.

Om zijn geestigheid en zwierige bevalligheid wordt hij vaak een voorlooper van La Fontaine genoemd.Uitg. : Oeuvres compl. door Jannet (4 dln. 1868’72).

Lit.: Sainte-Beuve en Faguet, in hun Seizième siècle. Willemyns.

2° Daniël, Fransch architect en omamentteekenaar. * Ca. 1663 te Parijs, ✝ 4 Juni 1752 te Den Haag, waar hij van 1685 af woonde (lang in dienst van Willem III). Vooral ook als binnenarchitect werkzaam; als zoodanig beheerschte hij hier te lande den stijl. Hij voerde vele werken uit: het Loo, de Trèves-zaal in Den Haag, verder te Amsterdam en elders. Een kenmerk van zijn omamentale versieringen is rijkdom zonder overdaad. Hij maakte ook verdienstelijke gravures. Zie afb. 1 t/o kol. 824 in dl. III.

Lit.: Thieme-Becker, Allg. Künstlerlex. Schretlen.

< >