(ook: Malakka, Malacca of Maleisch Schiereiland), een lang, smal schiereiland, dat zich Z.O. uitstrekt van Achter-Indië, tusschen den Indischen Oceaan en de Golf van Siam (X 224 I 6-7). De breedte varieert tusschen 40 en 330 km; totale opp. ca. 200 000 km2. De bergketens, die uit graniet en kwartsiet bestaan, loopen evenwijdig naar het Z.; zij vallen aan de kust in eilanden uiteen; de grootste hoogte is 2 200 m.
Het tropische klimaat is vochtig warm, ca. 27° C en 2-4 m regen per jaar. Vandaar dat ong. 70 % van het land met oerwoud bedekt is. De waterrijke rivieren zijn kort, maar worden druk bevaren.
Het O. heeft den hoofdregentijd tijdens den N.O. moesson, het W. tijdens den Z.W. moesson. De planten- en dierenwereld komt overeen met die van Z.O. Azië (tijger, olifant, neushoorn).
Landbouwproducten zijn: rubber, copra, rijst, katoen, gambir. Mijnbouwproducten: tin, goud, ijzer en steenkool.
De bevolking omvat in het binnenland primitieve Negrito’s (Sakai, Semang), aan de kust Maleiers en vele Chineezen als werklieden en handelaars.
De voornaamste havens zijn Singapore en Pinang. Het N.W. behoort tot Engelsch-Indië, het midden tot Siam, het Z. bestaat uit de → Maleische staten en de → Straits-Settlements. Heere Lit. : L.
R. Wheeler, The modern Malay (1928); R. German, Handbook to British Malaya (1926) ; G.
M. Enriquez, Malaya (1927); J. Sion, Asie des Moussons (II).Straat van Malaka heet de zeestraat tusschen het schiereiland Malaka en Sumatra, aan den N. ingang 780 km breed, naar het Zuiden snel smaller wordend. De straat is ondiep en de diepte blijft (behoudens een klein plekje in het N. met 106 m) overal onder 100 m. Sterke getij- en moessonstroomen en plotseling invallende zware buien (Sumatraan) belemmeren de zeer drukke scheepvaart, te wier behoeve talrijke kustlichten zijn opgericht. De vloedgolf komt de straat aan de N. zijde binnen en bereikt, dank zij de geringe diepte, in 12 uur Singapore. De S. v. M. is een der belangrijkste wegen voor de wereldscheepvaart; bijna al het verkeer van Oost-Azië en den Indischen Archipel met het Westen trekt er door.
De Zuidelijke ingang wordt beheerscht door de Eng. vesting en oorlogshaven Singapore. Wissmann