Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Maas-Rijn-IJselvee

betekenis & definitie

Meestal roodbont M. R. IJ. vee genoemd; een typisch zuiver Ned. rundveeras, dat oorspr. alleen gefokt werd in de gebieden aan den IJsel en de Maas (Land van Cuyk) en in de Duitsche Rijnprovincie; thans sterk verspreid in de zandstreken van Limburg, Brabant, Gelderland en Overijsel; ook in België (vooral in de Kempen).

Kleur: roodbont, liefst donker roodbont; vaak gevlekt. De afscheiding tusschen de kleuren is soms niet scherp; kol of bles voor den kop; muil gevlekt. Vertoont den zgn. melkvleeschvorm, diep en robuust van bouw met goede ronde ribben; zwaar beenwerk, met groven kop en horens; zeer geschikt om veel ruwvoer te verwerken; weinig eischend aan voedingen verpleging; bezit vrij goede ➝ melkteekens; de gemiddelde melkproductie en vetgehalte zijn ongeveer gelijk aan die van het zwartbont Friesch-Hollandsch vee; de indruk is niet zoo edel als van dit ras; het is echter zeer gezond en sterk.

Het Ned. Rundveestamboek registreert dit ras afzonderlijk. Verheij.

< >