Limonadesiroop is een suikerstroop, die gebruikt wordt voor de bereiding van → limonade. De gewone l. bevat ongeveer 55 % suiker, een natuurlijke vruchtenessence, een zuur, waarvoor gewoonlijk citroenzuur of wijnsteenzuur wordt gebruikt, terwijl meestal nog een onschadelijke kleurstof wordt toegevoegd. Een betere kwaliteit is de vruchtenlimonadesiroop, waarin ook vruchtensap is verwerkt.
Een limonettesiroop is een l., waarin een deel van de suiker door glucosestroop is vervangen. Dit is een goedkooper product, minder zoet dan l., doch in voedingswaarde staat het niet bij l. ten achter. De natuurlijke vruchtenessence van de l. mag in de imonettesiroop door een kunstmatige worden vervangen.
Als zoodanig komen in aanmerking de aethylen amylesters van azijnzuur en boterzuur, die een aroma hebben, gelijkend op dat van vruchten. De l. en de limonettesiroop komen beide ook verdund met water in den handel en heeten dan alcoholvrije likeur en alcoholvrije limonettelikeur. Vroeger werd in alle limonadeproducten veel saccharine gebruikt.
Het toezicht, door de keuringsdiensten van waren uitgeoefend, heeft daaraan een einde gemaakt. Bosch