1° Matthew Gregory, Eng. romanschrijver. * 9 Juli 1775 te Londen, ♱ 14 Mei 1818 op de thuisreis uit Jamaica. Schrijver van griezelverhalen (Gothic novels; novels of terror) vol geheimzinnige verschrikkingen en rillingverwekkende onmogelijkheden, op kerkhoven, in grafkelders etc., die een tijd lang en vogue waren in Eng. (vgl. de romans van Horace Walpole en Clara Reeve). L.’s bekendste werk is Ambrosio, or The Monk (1795).
Lit.: E. A. Bakker, The Hist. of the Engl. Nov.; The Novel of Sentiment and the Gothic Romance (1934).
2° Sinclair, Amer. romanschrijver. * 7 Febr. 1885 te Sauk Center (Minnesota). Zijn vader was arts. L. studeerde aan de Yale-universiteit, was daarna journalist, bereisde vrijwel de geheele Ver. Staten, waarbij hij uitgebreid materiaal opdeed voor zijn romans, die vsch. aspecten van het Amer. leven weergeven. Zijn succes begon met Main Street (1920), waarin hij een typische stad uit het Westen beschrijft; in Babbitt (1922) verhaalt hij ’t leven van den Amer. zakenman in zijn verschrikkelijke geborneerdheid; in Arrowsmith (1925, Ned. vert. zelfde titel) laat hij de toestanden onder medici zien, in Elmer Gantry (1927, Ned. vert. zelfde titel), wel in het bijzonder eenzijdig en daarom bijzonder gevaarlijk, schetst hij het gezwendel van sommige Amer. evangeliepredikers; in Ann Vickers (1931, Ned. vert. zelfde titel) beschrijft hij het Amer. gevangeniswezen. Hoewel zeer rijk gedetailleerd en vol kennis van zaken, heeft zijn werk al de nadeelen van het satyrische; het is eenzijdig, propagandistisch, blijft daarom beperkt, ook wat de milieukeuze betreft; de brillante stijl en het vernuftige caricaturiseeren van personen en toestanden blijken op den duur meer overbluffend te zijn geweest dan overtuigend; voor een volkomen bevredigende weergave van het Amer. leven mist L. ten slotte het dieper inzicht in de problemen, die zich daarbij voordoen.
Verdere werken: o.m. Our Mr. Wrenn (1914); The Trail of the Hawk (1915); The Job (1917); Free Air (1919); Mantrap (1926); The Man who knew Coolidge (1928); Dodsworth (1929); It Can’t Happen Here (1935). Lit.: Parrington, S. L. (1927); Sherman, The significance of Sinclair Lewis (1922); Harrison, S. Lewis.