Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Leverbot

betekenis & definitie

(Fasciola hepatica of Distomum hepaticum) is een diertje, dat tot de trematoden of zuigwormen behoort en de veroorzaker is van een ziekte, die den naam distomatosis draagt. In vele landen wordt de leverbotziekte bij dieren aangetroffen (in Ned. o.a. bijv. bij runderen, geiten en schapen), in sommige streken, bijv. Tonkin, komt l. ook bij den mensch voor.

De eitjes komen vooral in warme,vochtige plaatsen tot ontwikkeling en na nog een tusschenstadium in het water of ook in slakken te hebben doorgemaakt, komen de larven met voedsel of drinkwater in het lichaam van mensch of dier. Doordat de larven zich in de galgangen nestelen, ontstaat eerst lever zwelling en geelzucht, dan bloedarmoede, die een beduidenden omvang kan aannemen. De patiënten hebben koorts, vermageren en worden benauwd: vrij vocht komt in de buikholte en er ontstaat zucht.

Ten slotte verlaten de parasieten het lichaam, waardoor, indien de patiënten intusschen niet te zeer verzwakt zijn, herstel kan optreden.Therapeutisch is aan deze ziekte niet veel te doen. Aanbevolen wordt wel een extract van Rhizoma filicco, den wortelstok van Aspidium filix mas., of ook wel Ol. chenopodii.

Bilharzia-ziekte of ➝ schistosomiasis wordt veroorzaakt door evenals de l. tot de trematoden behoorende parasieten, schistosomen genaamd.

< >