Hoofdstad van Belgisch-Kongo, aan den benedenloop van den Kongo; ca. 37 700 inw., waarvan 2750 Blanken. Zetel van het Alg. Bestuur alsook van het bestuur van de prov.
L. Eindpunt van den spoorweg Leopoldstad-Matadi en van de vlieglijn België-Kongo, landingsplaats van de lijn België-Frankrijk-Kongo-Madagaskar. L. is de hoofdhaven van de binnenscheepvaart.
Steengroeven; steenbakkerijen; fabrieken van carbuur en van waterstofgas; zeepziederij, katoenspinnerij, zagerijen, fabrieken van palmolie. Gasthuizen, voor Blanken en Inlanders; scheikundig laboratorium. School voor inlandsche gezondheidsbeambten en ziekenverplegers.
Laboratorium voor bacteriologie en parasitologie. Pasteur-instituut.Verblijfplaats van den pauselijken legaat, en van den apost. vicaris (Paters van Scheut). Procure van de Belg. Missies. Te Leopoldstad-West zijn gevestigd de Broeders der Christelijke Scholen en der Franciscanessen met beroepscholen en lagere scholen, verplegingsposten, melaatschenhuis. Te Leopoldstad-Oost (Kinsjasa) een missiepost der Paters van Scheut, hoofdkerk; de Kanunnikessen van den H. Augustinus en Dames van het H. Hart hebben er scholen voor Europeanen en Inlanders; met de Franciscanessen hebben zij gasthuizen voor Eur. en Inl. In de inlandsche wijk parochie- en maatschappelijke werken, gesteund door sociale assistenten.
Te L. zijn ook gevestigd zendingen van de Amer. Baptist Foreign Mission Society, en Baptist Missionary Society; Leger des Heils; het Bestendig Secretariaat van den Prot. Raad van Kongo. Monheim.