Graafschap in het N.W. van Engeland aan de Iersche Zee (XII 512 nr. 43). Opp. 4 833 km2; ca. 5 millioen inw. Zandige kust met diepe insnijdingen, waaraan de havensteden Liverpool, Manchester, Heysham en Fieldwood en de badplaatsen Blackpool en Southport.
Het W. en Z. is vruchtbaar akker- en weiland. Het heuvelland in het N. behoort tot het Lake-district. In het O. verheffen zich de lagere Westel. ketens van het Penninisch bergland.
De Zuidgrens wordt gevormd door de rivier de Mersey, waarlangs nog veengebied. L. is zeer rijk aan delfstoffen: steenkolen, ijzererts, vuurvaste aarde, zand, kalk en leisteen. Voornaamste katoenindustrie der wereld met meer dan 400 000 arbeiders.
Fabrieken te Manchester, Burnley, Blackburn, Wigan, Bolton, Preston, enz. In deze plaatsen tevens fabrieken van machines voor de katoenindustrie. Locomotieven-, ijzer- en staalindustrie te Manchester, Barrow-in-Furness.
Glasfabrieken te St. Helens. Horlogemakerijen te Preston.
Leerfabrieken te Warrington. Scheepsbouw en vliegtuigfabrieken te Barrow-in-Furness. In vsch. steden chemische industrie.
Hoofdstad Lancaster. G. de Vries.