Opgericht bij K. B. van 24 Aug. 1890, is te beschouwen als een in Ned. gedetacheerd onderdeel van het leger in Ned.-Indië en staat rechtstreeks onder de bevelen van den min. van Koloniën. In geval van oorlog of oorlogsgevaar komt zij ter beschikking van den min. van Defensie.
De k. r., welke gelegerd is te Nijmegen, heeft in hoofdzaak ten doel, de aanneming en uitzending van personeel voor het Ned.-Indisch leger, alsmede voor de troepen in West-Indië. Verder worden de in Ned. verblijvende officieren en militairen beneden dien rang er in of boven de sterkte gevoerd. De k. r. is als opvolgster te beschouwen van het Koloniaal Werfdepot te Harderwijk en hun beider geschiedenis is de geschiedenis der koloniale werving.
Het op peil houden der werving is steeds een zaak geweest van aanhoudende overheidszorg. Toen er in 1890 wederom een tekort aan recruten was, ontstond het denkbeeld een zgn. reserve te formeeren uit de tijdelijk gegageerden (voor den dienst in de tropen tijdelijk ongeschikt verklaarde militairen). Dit gaf den stoot tot de oprichting der k. r. te Nijmegen, waarvan de reconvalescentenafdeeling te Zutphen werd gelegerd, terwijl het Koloniaal Werfdepot te Harderwijk gevestigd bleef.
In 1912 kwam het geheele wervingsinstituut voor het Ned.-Ind. leger te Nijmegen. Het in 1922 opgerichte kaderinstituut en het in 1932 ingevoerde stelsel van aanbevolen militairen (brigadiers-titulair) werden beide na enkele jaren opgeheven, toen bleek, dat dit zonder Indische praktijk opgeleide kader in Indië niet voldeed.
Thans bestaat de k. r., onder commando van een kapitein, slechts uit een staf en een suppletiedetachement, waarbij twee luitenants van het Indisch leger.
Bij den staf zijn ingedeeld twee officieren van gezondheid benevens administratief personeel. De aanvulling bedraagt ongeveer 4 a 500 man per jaar. Door de heerschende werkloosheid is de aanmelding zeer groot, zoodat een strenge selectie kan plaats vinden.
Na geneeskundig onderzocht te zijn, ontvangen de recruten gedurende 2 a 3 maanden een eerste militaire opleiding. Na afloop worden zij wederom geneeskundig onderzocht en door een commissie van drie officieren, w.o. een officier van gezondheid, getest. Eerst daarna gaan zij, die in alle opzichten geschikt zijn bevonden, een verbintenis aan voor 3 of 5 jaar.
Deze recruten, wel van een ander gehalte dan onze kolonialen uit de vorige eeuw en wien ook in Indië een betere geestelijke verzorging wacht, kunnen bij behoorlijk gedrag een goede carrière maken. Savalle.