Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Kiembeschadiging

betekenis & definitie

Kiembeschadiging of → blastophthorie. Infectieziekten, waaronder in de eerste plaats syphilis genoemd moet worden, zijn in staat de ongeboren menschelijke vrucht te beschadigen. Ook dringt de wetenschap door, dat Röntgenstralen zelfs in therapeutische doses nadeelig op de kiem kunnen inwerken.

Ervaringen opgedaan aan vrouwen, die in loodbedrijven werken, hebben geleerd, dat ook dit metaal een kiembeschadigende werking ontvouwt. Dat → alcoholmisbruik tot k. kan leiden, werd het eerst door prof. August Forel aangestipt.

Na hem is Agnes Blum de verdedigster van deze opvatting. Forel meende ten onrechte, dat verworven eigenschappen, in casu k., erfelijk zouden zijn. Er kan in werkelijkheid niet meer dan van schijnbare erfelijkheid, d.i. nawerking tot in het 3e en 4e geslacht (F.

Darwin), sprake zijn. Ook deskundigen als Johannsen en Stockard ontkennen elk verband tusschen k. onder uitwendigen invloed als van alcohol en erfelijkheid.

Wat niet zeggen wil, dat k. niet zou voorkomen.

Men beoordeelt deze echter verschillend: Pierson en Elderton meenen, dat het nageslacht van drinkers er beter aan toe is dan dat van matigen en onthouders. Het in aanleg minderwaardige zou door den alcohol selectief worden weggevaagd. De juistheid van deze opvatting is zelfs met behulp van nauwkeurige methoden moeilijk aan menschenmateriaal exact bewijsbaar.

Anders is dit met dierproeven; deze hebben onweerlegbaar aangetoond, dat de jonge kiem door alcohol misvormd kan worden. Behalve rijpe kiemcellen zijn ook kiemklieren (en hersenen) zeer gevoelig voor alcohol. De mannelijke geslachtsklieren zijn gevoeliger dan vrouwelijke.

Staat het vast, dat zaadcellen zeer gevoelig zijn voor alcohol, de eicellen ontgaan de nadeelige inwerking geenszins. In Z.O.

Europa plegen onderwijzers van lagere scholen de kinderen, in rijke wijnjaren verwekt, „Rauschkinder” te noemen.

In Frankrijk bestaat nog altijd de misduidende naarn „Enfant de Lundi”. Men vergete hierbij niet, dat veel-drinkende ouders zeer vaak zelf reeds in aanleg minderwaardig zijn, een stelling, die het verband alcohol — degeneratie in een ander licht plaatst. Botman

< >