Engelsch componist; * ca. 1370, ✝ 1453. Misschien is zijn ware naam Lionel Power, John zijn kloosternaam in het klooster te Dunstable.
Naast zijn tijdgenooten Dufay en Binchois verschijnt D. als een kunstvol baanbreker in de meerstemmige compositietechniek, vooral wat betreft het omspelen van den cantus firmus door melodische versieringen. Slechts een vrij gering getal kortere stukken zijn van hem bekend, berustend in hss. te Bologna, Modena, Rome en Londen. Lenaerts Dunstan Heilige, Benedictijn; * 925 (?), ✝ 19Mei 988 te Canterbury.
Hij werd eerst door Iersche meesters opgevoed te Glastonbury, later aan het hof van Aethelstan. Door afgunst hier verdreven vond hij een toevlucht bij zijn bloedverwant bisschop Aelfheah (Elphege) van Winchester, op wiens aandringen hij het monastieke leven omhelsde, waarna hij zich als kluizenaar te Glastonbury vestigde en zich wijdde aan studie en handenarbeid.
Koning Edmund benoemde hem ca. 945 tot abt van Glastonbury, welks hervorming hij ter hand nam. Tevens oefende hij allengs grooten invloed uit op staatszaken.
In 956 viel hij in ongenade en vertrok naar Vlaanderen, waar hij in de St. Pietersabdij kennis maakte met de volledige Benedictijner traditie, welke in Engeland was verloren geraakt.
Na zijn terugkeer werd hij achtereenvolgens bisschop van Worcester (957), landen (958) en eindelijk Canterbury (960), waarvoor hij het pallium in Rome ging vragen. Hij werkte krachtig aan een hervorming van het kerkelijk leven, vooral door de opleving van het monastieke leven volgens den Benedictijner regel.
In staatsbestuur streefde hij naar samensmelting der verschillende rassen tot één natie.
Na de troonsbestijging van Aethelred trok hij zich uit het openbare leven terug en wijdde zich nog alleen aan het bestuur van zijn diocees en aan eigen heiliging.
Hij bleef lang de meest geliefde Engelsche heilige, tot St. Thomas Becket zijn plaats innam.
Feestdag 19 Mei. Zie verder → Eduard de Belijder; → Ethelgive.Lit.: Stubbs, Memorials of S. D. (Rolls Series, Londen 1874); Acta SS. (Mei IV, 344-384) ; Catholic Encyclopaedia (V 1908, 199-201). Lindeman Dunwandige profielen Dunwandige profielen zijn in den handel gebrachte balkprofielen, welke in den vakwerkbouw worden toegepast. Zij worden aldus genoemd, omdat hun dikte geringer is dan die van normaalprofielbalken van gelijke hoogte.