Heilige, kloosterstichter, opvoedkundige. * 31 April 1651 te Reims, † 7 April 1719 aldaar. Bestemd voor de rechterlijke loopbaan, voelde J. roeping voor het priesterschap, studeerde in het seminarie St.
Sulpice te Parijs, en werd in 1678 priester gewijd.Belast met de leiding der zusters van de congregatie, gesticht door den H. Petrus Fourrier, kwam hij in aanraking met het lager onderwijs en werd weldra zijn aandacht getrokken door het groot aantal volksjongens, dat, zonder school, op straat verwilderde. Met gelijkgezinde mannen stichtte hij in 1679 de eerste kostelooze volksschool. Twee jaar later vereenigde hij zijn volgelingen tot een gemeenschappelijk leven, waaruit de congregatie der ➝ „Broeders der Christelijke scholen” ontstond. Behalve te Reims, de bakermat, werden scholen gesticht te Parijs, Rouen en elders. Verwoede vijanden der broeders waren de onderwijzers der officieele, betalende scholen en de „schrijfmeesters”. In 1717 werd op verzoek van den stichter een nieuwe superior-generaal gekozen, aan wien de heilige tot aan zijn dood gehoorzaamde, als was hij de minste der broeders. Toen hij op Goeden Vrijdag 1719 stierf, telde de congregatie 27 stichtingen.
Behalve door zijn onderwijs-congregatie, die het model werd van vele volgende, maakte de heilige zich verdienstelijk door het stichten van: kostelooze volksscholen, met klassikaal onderwijs; kweek- of normaalscholen, met leer- of oefenscholen; Christelijke academies of hoogere Zondagsscholen (waaruit de Belgische St. Lucas-scholen zijn voortgekomen); de realistische middelbare school, of H.B.S.; de tuchtschool of strenge school.
Als paedagoog behoort J. tot de realisten: hij verving het Latijn door de moedertaal en legde den nadruk op de zaakvakken; aanvankelijk mochten de broeders geen Latijn leeren, om ze voor de volksschool te behouden; een bepaling, die in de 20e eeuw werd opgeheven. J. werd in 1888 zalig- en 24 Mei 1900 heiligverklaard. Feestdag 15 Mei.
Werken: Conduite des Ecoles (Ned. vert. d. Pr. Wolters: Leidraad voor christelijke scholen); vsch. werkjes voor de volksschool. — Lit.: Guibert, Vie de S. J. B. de la S. (1900); Herment, S. J. B. d. l. S., étude pédagogique (1914); br. Aureliaan, Een groot paedagoog (1926); Rombouts, Hist. Pedagogiek (I). Rombouts.