In 1571 stichtte de H. Pius V een afzonderlijke Romeinsche ➝ Congregatie van kardinalen, Congregatio Indicis, tot handhaving der kerkelijke boekenwetgeving, vooral tot veroordeeling der bij haar aangeklaagde slechte geschriften.
Pius X legde nadruk ook op het opsporen van verderfelijke boeken. Benedictus XV heeft in 1917 de Congregatie van den Index als op zichzelf staande instelling opgeheven en er een afdeeling van het S.
Officium van gemaakt: wat in de boekenwetgeving geen practische verandering brengt (C.I.C. can. 247, § 4; 1397).Lit.: Hilgers, Der I. der verbotenen Bücher (Freiburg 1904); Salsmans, De I. en de kerkelijke boekenwetten (met een lijst der voornaamste bij name verboden boeken; Brussel 1921). Salsmans
2° In de mineral. verstaat men onder indices de symbolen, waarmee de ligging van een kristalvlak wordt aangegeven volgens een methode, beschreven door W. H. Miller in 1839, waarvan de algemeene schrijfwijze h k l luidt. ➝ Kristallographie.
3° (Dierk.) ➝ Wijsvinger.
4° In de wisk. is i. de aanwijzer, waarvan een of ander symbool wordt voorzien; zoo is in a5 (spreek uit: a vijf) 5 de i. van a.