Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-07-2019

Hadis

betekenis & definitie

Hadis - (Arab.), overlevering over de daden of uitspraken van Mohammed en zijn gezellen. Oorspr. slechts mondeling overgeleverd, werd zij later ook schriftelijk vastgelegd, daarbij steeds het karakter van persoonlijke mededeeling bewarend, in zoover het eerste deel (Arab. isnad, d.i. steun) steeds bestaat uit een rij van zegslieden, opklimmend tot een gezel of tijdgenoot van den profeet, waarna dan de inhoud (Arab. matn, d.i. tekst) volgt.

Daar heel het leven van den moslim tot in het kleinste geregeld moet zijn naar het voorbeeld van Mohammed (→ Soennah), zocht men bij elke voorkomende moeilijkheid naar een overlevering, welke de oplossing daarvan zou geven. Dat daarmee het fabriceeren van tradities in de hand gewerkt werd, is duidelijk.

Men moet dus in de h., die na den Koran als heilige tekst het hoogst in eere staat, niet zien een geloofwaardige mededeeling omtrent feiten uit Mohammed’s leven, doch een neerslag van de meeningen, die zich in de eerste eeuwen omtrent de gangbare problemen vormden. In den loop der 3e eeuw na de → Hidzjra werden de tradities gecodificeerd.

Zes dezer verzamelingen kregen in heel de Moh. wereld gezag en daarvan zijn weer die van Al-Boechari en van Moeslim de voornaamste. Werd bij het verzamelen ook al theoretisch de geloofwaardigheid der overleveraars als norm genomen, practisch vonden die tradities opname, welke in de Islamietische wereld algemeen gangbaar geworden waren.

Een zeer uitvoerige index op deze overleveringen wordt thans uitgegeven door prof. dr. A.

J. Wensinck te Leiden. Zoetmulder. Lit.: J.

Goldziher, Muhamm. Studiën (Halle 1889); id., Vorles. über den Islam (Heidelberg 1925).

< >