Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-07-2019

Gruyèrekaas

betekenis & definitie

Gruyèrekaas - Een harde kaassoort van Zwits. oorsprong; bereid als → Emmentalerkaas, vooral in de kantons Freiburg, Bern en Uri; verder in de Fr. Jura; cylindrisch van vorm met iets concave, opstaande wanden; 60 tot 65 cm doorsnee; 8 tot 9 cm hoog; gewicht 30-45 kg, soms nog zwaarder.

Den naam dankt ze aan de plaats Gruyère. Verhey. Jan Oskar de Gruyter VI. acteur en regisseur, * 10 Maart 1885 te Gent, ✝ 27 Febr. 1929 te Antibes. Vervuld van het ideaal het cultureele peil van het Vlaamsche volk te verhoogen, nam hij in 1909 de artistieke leiding op zich van de Ver. voor Tooneel en Voordrachtskunst, welke als dilettantengezelschap door geheel VI. reisde. In 1918 stichtte G. het fronttooneel, met het doel opvoeringen voor de soldaten te geven, en in 1919 werd met hulp van eenige vrienden het VI. Volkstooneel opgericht. In 1922 werd hij directeur van den Schouwburg te Antwerpen. Zijn principes formuleerde hij in dien tijd in een korte verhandeling „Over de toekomst van het tooneel in VI.”; de belangrijke opvoeringen te Antw. getuigden wederom van zijn idealistisch streven. v.

Thienen
Jan de Gruytere (ook: Janus Gruterus), Zned. philoloog, polygraaf en Hervormd leeraar; * 3 Dec. 1560 te Antwerpen, ✝ 10 Sept. 1627 te Heidelberg; 1586 leeraar te Rostock, en op andere plaatsen; 1592 docent in de gesch. te Heidelberg. Hij gaf vsch. philol. werken uit, en bezorgde een uitg. van de philos. werken van Seneca.

Lit.: Dict. biogr. De Seyn. Erens Gruz (Kroatisch; Ital.: Gravosa), haven van Dubrovnik (Joego-Slavië), spoorlijnen naar Ercegnovi, Trebinje en via Mostar naar Serajewo.

< >