Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-07-2019

Grond (bodem)

betekenis & definitie

Grond (bodem) - is een juistere Ned. term voor bodem. De laatste term wordt echter wetenschappelijk meer gebruikt.

In enkele samenstellingen treft men echter g. aan. Zoo:Grondsoorten. De verschillende grondsoorten of bodems kan men naar velerlei gezichtspunten indeelen, zoo naar het ontstaan: eluviaal, colluviaal, alluviaal e.d.; naar den oorsprong: graniet-, vulkanische g. e.d. Wat in het alg. in Ned. als g. aangeduid wordt, berust op een indeeling naar korrelgrootte, zuurgraad en kalkgehalte, aan de practijk ontleend. Als kalkachtige g. of mergels rekent men met Reinders wat meer dan 20% kalk bevat, als humus wat voor meer dan 30% brandbare bestanddeelen bevat; leem, zand en klei worden gescheiden naar het percentage afslibbare bestanddeelen.

De indeeling in grondsoorten let dus op het eindproduct van de bodemvorming, die in grondtypen op het proces van de bodemvorming, dat in hooge mate van het klimaat afhangt. De indeelingen zijn weer verschillend; bekend is die van Lang, die den regenfactor (neerslag in mm, gedeeld door jaartemp.) als maatstaf neemt. Men beschouwt hierbij vooral het grondprofiel, de opeenvolgende stadia in de ontwikkeling van verweerd gesteente tot den typischen bodem aan de oppervlakte. Deze stadia worden als A-, B-, C-horizon onderscheiden. Een bekend grondprofiel is dat van de zgn. Podsol-bodems, in koude, vochtige klimaten; onder een humusrijke bovenlaag volgt een horizon van uitgeloogd materiaal, dan een afzettingshorizon, bijv. een ijzeroerlaag, en ten slotte het onverweerde gesteente-gruis.

Grondanalyse kan zoowel chemisch als mechanisch geschieden; mechan. grondanalyse stelt zich ten doel de verdeeling der verschillende korrelgrootten in den grond te doen kennen; zij geschiedt gemeenlijk met slib-methoden, berustende op de verschillende bezinkingssnelheid van korrels van verschillende grootte. Zie ook ➝Grondonderzoek.

De grondcarteering, gewoonlijk ondergebracht bij de landbouwk. proefstations, stelt zich ten doel de verspreiding der verschillende grondtypen en soorten in kaart te brengen, hetgeen voor een wetensch. incultuur-brenging zeer gewenscht is.

Men zie ook het artikel ➝Grondbezit. Jong. Lit.: ➝Bodem.

< >