Grinten - 1°. Josephus Hubertus Petrus Maria van der, Ned. rechtsgeleerde; * 1 Maart 1885 te Den Bosch, ✝ 6 Nov. 1932 te Nijmegen.
Hij studeerde te Amsterdam in de rechtswetenschap. Onder invloed van prof.
Struycken verkoos hij de staatsrechtelijke richting en promoveerde in 1907 in de rechtswetenschap en in 1911 tot doctor in de staatswetenschappen. Hij bekleedde vsch. administratieve functies, en aanvaardde 11 Sept. 1915 de functie van gemeentesecretaris te Nijmegen, welk ambt hij bekleedde tot 1923.
In dit jaar werd hij de eerste hoogleeraar in het staats- en administratief recht aan de Kath. univ. van Nijmegen en hij was vrijwel onafgebroken secretaris van den Senaat. Hij schreef een groot aantal opstellen, o.a. in het Gemeentebestuur, het Weekblad voor gemeentebelangen, Economischstatistische berichten, Themis, Studia catholica, het Ned.
Juristenblad en het Weekblad voor Privaatrecht, notarisambt en registratie. Voorts verschenen van zijn hand vsch. brochures, prae-adviezen en recensies.
Deze opstellen, welke handelen over geschiedenis, staatsleer, volkenrecht en bestuursrecht, zijn verzameld door prof. mr. P.
Kamphuisen, mr.
C. van Haren en mr.
F. Peters en in 1934 te Nijmegen uitgegeven.
Hij was lid van vsch. staatscommissies, zooals die tot herziening der Lager-Onderwijswet, die voor de havenbelangen van Rotterdam, die tot uitgifte van de Zuiderzeegronden en die voor de administratieve rechtspraak. In 1928 bezorgde hij te zamen met mr.
A. Struycken en mr.
Josephus Jitta een tweeden druk van prof. Struycken’s Staatsrecht van het Koninkrijk der Nederlanden.Lit.: o.a. Voorwoord tot zijn „Verspreide opstellen” ; C. W. v. d. Pot, In memoriam, in het Weekblad v.h. recht (12 Nov. 1932). v. d. Kamp.
2° De Projectie van V. d. G. beeldt de geheele aarde binnen een cirkel af. De straal van deze cirkel is de halve aequatoromtrek ; de meridianen zijn cirkels, welke de middellijn, die den aequator voorstelt, in gelijke stukken verdeelen. De parallellen zijn ook cirkels ; zij verdeelen den midden meridiaan niet in gelijke deelen, maar hun afstanden zijn zoo gekozen, dat de verhouding der
oppervlakten niet te zeer vervormd wordt. Hieraan wordt de hoekgetrouwheid, die Lambert in een oudere analoge projectie had bereikt, ten deele opgeofferd. Zij werd in 1904 gepubliceerd door den Britschen cartograaph v. d. Grinten. In de practijk snijdt men een rechthoekig stuk uit den cirkel. Vele moderne wereldkaarten zijn volgens dit principe ontworpen. Jong.