Grijper - Werktuig, in gebruik voor het overslaan van materiaal, waarin scheppend gegrepen kan worden.
Men heeft één- en tweedraadsgrijpers; ééndraadsgrijpers zijn overwegend in gebruik bij het overslaan van stukgoed; het voordeel is het eenvoudige hijschmechanisme (één trommel). Tweedraadsgrijpers zijn op iedere hoogte losbaar, echter vraagt deze constructie twee draadtrommels.
Electrische motorgrijpers komen veel overeen met de tweedraadsgrijpers ; echter biedt dit type het voordeel een grootere bekwijdte te geven, doordat de electr. motor in den kop van den g. is ingebouwd en de constructie hierdoor eenvoudiger is; tevens kan deze g. zoowel aan een electr. als aan een stoomkraan gehangen worden, mits in het laatste geval ook electr. stroom voorhanden is; het groote tijdverlies, dat het verwisselen der draden met zich brengt, vervalt hierdoor, terwijl de kraanlier slechts één trommel voor dezen g. behoeft te hebben.
Lit.: R. Hänchen, Winden und Kräne; H. Bethmann, Die Hebezeuge. E. Bongaerts Gryphius
1° Andreas, Duitsch tooneelschrijver en dichter uit den Baroktijd. * 1616, ✝ 16 Juli 1664. Schreef zwaarmoedige, diep godsdienstige sonnetten en tooneelwerk, dat onder invloed van Vondel, Shakespeare en de Franschen staat. Oorspronkelijk is hij in zijn blijspelen Peter Squenz en Horribilicribrifax.
Uitg. d. H. Palm (1878-’84).
Lit.: F. Gundolf, A. G. (1927); Keppler, A. G. u. Shakespeare (1921); R. A.
Kollewijn, Über den Einflusz des hólland. Dramas auf A. G. (1880) ; L. Wysocki, A. G. et la tragédie allem, au XVIIe siècle (1893); G. Fricke, Die Bildlichkeit in der Dichtung des A.
G. (1933). Lissens 2° (Eigenl. Greiff) Sebastian, Duitsch drukker; * 1491 te Reutlingen, ✝ 1556 te Lyon, waar hij zich in 1524 als drukker had gevestigd. Hij drukte meer dan 300 Gr., Lat., Hebr., Ital. en Fr. werken. Zijn zoon Anton volgde hem op, terwijl zijn broer Frans een drukkerij had in Parijs.