Graz - hoofdstad van het Oostenr. bondsland Stiermarken; tweede stad van Oostenrijk; zetel van de landsregeering, van een univ. (> Grazer School) en een techn. hoogeschool. De stad, aan den voet van den Schloszberg, ligt in een groote gebergtebocht in het door de Mur doorstroomde Grazer Feld, door zacht golvende heuvels en een krans van tuin- en parkaanleg, met villa’s en landhuisjes, omgeven.
Door haar gunstige ligging ook middelpunt van handel en industrie. Knooppunt van de spoorlijnen Weenen— Triëst, Praag—Belgrado, G.—Boedapest; luchthaven; 365 m boven zeeniveau.
Ca. 160 000 inw., 91% Kath., 8% Protestant.Bezienswaardigheden. In het midden van de oude stad de St. Agidiusdom, de vroegere hofkerk, een in 1456 voltooid laat-Gotisch bouwwerk met fresco’s van 1480 en twee relikwieënschrijnen uit ebbenhout met kostbare ivoorreliëfs (16e e.). Naast den dom het mausoleum van keizer Ferdinand II, een Barokbouw van Pietro de Pomis (1614-’84) met rijke fresco’s en stucwerk. Andere kerken zijn nog de in 1519 voltooide Gotische hallenkerk „Zum heiligen Blut”, de Got. Franciscanerkerk (15e e.) met Baroktoren.
Op de Hauptplatz standbeeld van aartshertog Johann, aan den Z. kant het raadhuis, 1888-’93 omgebouwd in D. Renaissance-stijl. Tegenover het raadhuis het Landhaus, in Ital. Renaissance met beroemden binnenhof uit midden 16e e., nu zetel van den landdag. Sinds 1645 is het Landhaus met het 1642-’44 gebouwde Landeszeughaus met rijke 17eeeuwsche wapenverzameling verbonden. Oostelijk hiervan de Freiheitsplatz, waar ook de dom ligt, met Schauspielhaus en aansluitenden Burg, welks oudste deelen uit 15e e. stammen, nu zetel van de landsregeering. Van de Hauptplatz Zuidelijk door Schmicde- en Raubergasse naar Johanneum, het in 1811 door aartshertog Johann gestichte landsmuseura.
De Schloszberg (471 m) vroeger met vestingwerken, die evenwel in 1809 werden geslecht, is met uitgestrekten parkaanleg bedekt en geeft een prachtig overzicht over de stad en haar omgeving. Aan de Z. helling de 28 m hooge Uhrturm (1561). In de onmiddellijke omgeving de Türkenbron en het Schloszbergmuseum. Niet ver van het bergstation van de kabelspoor, waarmee men naar boven kan gaan, de 35 m hooge Glockenturm met in 1587 gegoten klok (83 centenaar).
Industrie: machine- en ijzerind. (bruggen enz.), auto’s, fietsen, leer, bier, hoeden, papier, enz. Lips.