Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-07-2019

Gecondenseerde melk

betekenis & definitie

Gecondenseerde melk - is melk, waaraan bij lage temperatuur onder vacuum een belangrijk deel van het water wordt onttrokken; in den regel wordt suiker toegevoegd. Afgeroomde zoowel als volle melk worden als grondstof gebruikt.

De suiker werkt conserveerend. Eerst wordt de melk gepasteuriseerd tot 80 à 85° C en tegelijk met suiker gemengd (1 kg suiker op 8 kg melk).

Daarna komt ze in een zgn. voorkookpan en vandaar in een vacuumtoestel. Hierin veroorzaakt een luchtpomp een sterke luchtverdunning, waardoor de melk bij lage temp. heftig gaat koken en het water verdampt tot op ⅓ à ¼ van zijn oorspronkelijk volume.

Vervolgens wordt ze in dubbelwandige reservoirs met roerinrichting afgekoeld met koud water, in verzameltanks bewaard en in blikken bussen of vaten getapt. G.m. wordt vooral daar gebruikt, waar melk moeilijk in verschen toestand is te krijgen (schepen, tropen, industriecentra).

Veel uitvoer heeft plaats naar Eng.; voorn. landen van bereiding en export zijn Amerika, Zwitserland en Nederland.Verheij.

< >