Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Friedrich Krupp A. G

betekenis & definitie

Groote Duitsche onderneming op het gebied der staalindustrie. In 1811 richtte Friedrich Krupp (*1787, ✝ 1826) te Essen in Westfalen een kleine smederij en fabriek op. Toen in het begin van de 19e eeuw Engeland door zijn fabricage van gietstaal een grooten voorsprong verkreeg op het vasteland van Europa, begon Krupp in zijn fabriek proeven te nemen voor het vervaardigen van gietstaal.

Hoewel aanvankelijk met weinig succes, gelukte het hem toch reeds in 1818 een zeer goed kroezenstaal te vervaardigen, dat hij gebruikte voor gereedschappen, stempels enz. Na zijn dood dreef zijn weduwe met haar zoons de zaak verder. Van deze zoons onderscheidde zich in het bijzonder Alfred (* 1812, ✝ 1887), die de zaak in 1848 voor eigen rekening overnam en zich van den aanvang af bijzonder interesseerde voor de kanonnenfabricage.

Daarnaast legde hij zich toe op de vervaardiging van assen, wagenveeren, wielbandages, in het algemeen van die fabricaten, waarvoor een voortreffelijk materiaal noodig is, dat in zijn fabriek gemaakt werd. Alfred K. wist zijn fabriek tot een reusachtige ontwikkeling te brengen, in de eerste plaats op het gebied van oorlogsmaterieel, maar niet minder op dat van verschillende soorten staal: kroezen-, bessemer-, martinstaal en staal voor diverse gereedschappen. In het belang der fabricage verwierf K. zich eigen kolen- en ertsmijnen, zoowel in Duitschland als in het buitenland (Spanje).

Alfred K. werd na zijn dood opgevolgd door zijn zoon Friedrich Alfred (*1854, ✝ 1902), waarna overeenkomstig zijn testament zijn fabrieken werden ondergebracht in de vennootschap Friedrich Krupp A.G. met een kapitaal van 160 000 000 R.M., waarvan de aandeelen in de handen der familie bleven. In het eerste jaar werd een nettowinst gemaakt van ca. 11 500 000 R.M. en een bloeiend bedrijf werd verder voortgezet.

Het personeel bestond toen uit ruim 45 000 personen.

Tijdens den Wereldoorlog werden de fabrieken zeer sterk uitgebreid, zoodat tegen het einde van den oorlog meer dan 100 000 personen in dienst waren. Als gevolg van den vrede van Versailles werd de wapenfabricage stopgezet, het bedrijf derhalve belangrijk ingekrompen en ingericht op vredesarbeid: fabriekswerktuigen, spoorwegmaterieel, landbouwwerktuigen, gereedschapsmateriaal e.d. In verband met de herbewapening van het Duitsche Rijk is een belangrijke toename in omvang van het Krupp-bedrijf te verwachten.Beukers.

< >