Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Frank Billengs Kellogg

betekenis & definitie

Noord-Amerikaansch staatsman. * 22 Dec. 1856 te Potsdam (New York). Gezant te Londen (1923-1924) en staatssecretaris onder Coolidge (1925-1929). Door zijn toedoen kwam de ontwapeningsconferentie van 1927 te Genève tot stand.

Kellogg-pact, ook (door de Franschen) Briand-Kellogg-pact genoemd of Verdrag van Parijs, internationaal verdrag, dat 27 Aug. 1928 te Parijs tot stand gekomen is. Nadat Briand voorstellen gedaan had tot hernieuwing van het tusschen Frankrijk en de V. St. van Amerika bestaand verdrag, wilde Amerika onder leiding van K. niet een tweezijdig verdrag maar een algemeen pact, waarbij als doel voor oogen stond de uitbanning van den oorlog uit de wereldpolitiek. In art. 1 van het pact staat, dat de onderteekenaars plechtig verklaren, dat zij het toevlucht nemen tot den oorlog veroordeelen voor de regeling van internationale geschillen en van den oorlog afzien als werktuig van hun wederzijdsche nationale politiek. In art. 2 wordt dan gezegd, dat zij voor het beslechten van eenig geschil, van welken aard of oorsprong ook, alleen hun toevlucht zullen nemen tot vredelievende middelen. Het verdrag zelf bevat geen sanctie.

Vóór het sluiten van het verdrag hebben vsch. landen hun reserves gemaakt, o.a. ten aanzien van legitieme zelfverdediging en t.a.v. de volkenbondssancties en het Locarno-verdrag. De beteekenis van het verdrag moet vooral gezocht worden in het feit, dat 62 staten openlijk den oorlog verloochenen.

Lit.: Rutgers, La mise en harmonie du pacte de la société des nations avec le pacte de Paris, in Recueil des cours de l'acad. de droit int. (XXXVIII).

L. Janssens.

< >